Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeští psovodi patří mezi elitu

Jihočeský kraj – Psy cvičí i v soukromí, sbírají nejvyšší ocenění na nejrůznějších soutěžích. 

Jihočeští policejní psovodi patří již řadu let mezi nejlepší kynology v České republice. Již mnohokrát to prokázali skvělými výsledky, kterých dosáhly na národních i mezinárodních soutěžích. Všichni policisté mají jedno společné, lásku ke psům. Drtivá většina z nich se výcviku svých čtyřnohých přátel věnuje nejen v zaměstnání, ale také v soukromí.
 
Mezi takovéto policisty patří i prap. Martin Pejša a prap. Václav Ouška, kteří jsou zařazeni ve Skupině speciálních kynologických činností Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Oba dva patří mezi zkušené chovatele, první jmenovaný cvičí psy i v soukromém životě již 30 let, druhý 15 let. Jejich mnohaleté zkušenosti s výcvikem jsou obrovským přínosem také pro jejich policejní práci, která si zaslouží obrovské uznání. Protože umí skvěle vycvičit vlastní psy, dokáží si poradit i s těmi policejními a předávají jim to nejlepší, co se během svého života naučili.  Že se jedná skutečně o odborníky v této oblasti, dokazují výsledky posledního mezinárodního mistrovství českého klubu německých ovčáků, kterého se oba soukromě s vlastními psy zúčastnili.
Mistrovství se konalo počátkem července v Suchdole nad Odrou. Bylo zde přibližně 50 psů z celé České republiky, ale také z Anglie, Belgie či Slovenska. Jihočeští psovodi mohli být nadmíru spokojeni. Martin Pejša obsadil první místo se svým psem Katem Aritar Bastet, Václav Ouška pak páté místo se svým psem Cheesem ze Svobodného dvora.
 
Psi museli prokázat kvalitu a připravenost ve třech náročných disciplínách – stopa, poslušnost a obrana. V každé disciplíně mohli získat maximálně 100 bodů. Za každou chybu pak rozhodčí sráželi body. V první disciplíně musel pes projít cca 600 kroků dlouhou stopu, na které označoval 3 různé předměty z různých materiálů. Rozhodčí hodnotili hlavně přesnost a samostatnost provedení. Druhá disciplína obsahovala soubor deseti cviků přes odložení, aporty, vysílání do různých směrů až po dlouhodobé odložení na cca 8 – 10 minut. Psi museli dělat vše přesně a rychle. Poslední disciplína spočívala ve vyhledání figuranta za zástěnami. Pes pak štěkáním oznámil psovodovi, že figuranta našel, zároveň ho musel udržet na místě do příchodu psovoda. Následoval pokus o útěk nalezeného figuranta, jeho zadržení psem kousnutím do rukávu, poté napadení psa figurantem, znovu kousnutí, pokus o napadení pána figurantem, kterého pes musel ubránit. Na scéně se pak objevil další figurant, pes opět musel zareagovat a zadržet ho. Rozhodčí v této disciplíně posuzovali přesnost, s jakou dokáže trefit rukáv při kousnutí, dále ostrost či reagování na povely pána, protože byl pes po celou dobu na volno.
Vítězi panu Pejšovi s Katem se nejlépe povedla poslední disciplína, kterou splnili na 97 bodů. Celkem získali 288 bodů a s přehledem závod vyhráli. Pan Ouška s Cheesem dosáhl 276 bodů a zařadil se tak mezi nejlepší účastníky závodu. Chees je 3,5 roku starý pes, který přes svůj nízký věk začíná sbírat první úspěchy. Jeho pán si na něm cení hlavně spolehlivosti a odolnosti.
 
Velkou zajímavostí je, že psovi Kato, kterého vlastní pan Pejša, je teprve 2,5 roku a byl tak nejmladším psem v závodě. Přesto porazil silnou konkurenci a zvítězil. V tak nízkém věku jde skutečně o mimořádný úspěch. Zásluhu na tom má hlavně jeho pán, který ho od narození denně připravuje a cvičí. Kato je velmi temperamentní pes, který má neustále chuť pracovat a učit se nové věci. V rukou zkušeného chovatele, který se s jinými psy již desetkrát zúčastnil mistrovství světa německých ovčáků a na jednom dokonce získal druhé místo, má Kato ty nejlepší předpoklady, aby z něj byl šampion i na mezinárodních soutěžích. Ostatně to může prokázat již v říjnu, kdy se se svým pánem panem Pejšou, a také s Václavem Ouškou a jeho psem Cheesem a dalšími třemi nejlepšími soutěžícími z České republiky zúčastní mistrovství světa, které se bude konat ve Spojených státech Amerických. V silné konkurenci se pokusí uspět mezi více než stovkou závodníků z celého světa. Budeme jim držet palce, aby dosáhli co nejlepších výsledků a třeba přivezli i nějaký cenný kov.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@pcr.cz
5. srpna 2013
Odkazy do noveho okna

Pan Ouška a pan Pejša se psy

Pan Ouška a pan Pejša se psy 

Detailní náhled

pes Kato 1

pes Kato 1 

Detailní náhled

pes Kato 2

pes Kato 2 

Detailní náhled

pes Kato

pes Kato 

Detailní náhled

stupně vítězů

stupně vítězů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem