Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Jízda v jízdních pruzích

ZNOJEMSKO: Pozor na pravidla mimo obec! 

     Během tří uplynulých dnů jsme při silničních kontrolách zjistili celkem sto sedm dopravních přestupků. Od pondělí do středy bylo nejčastějším porušením zákona o provozu na pozemních komunikacích nerespektování dopravních značení. Jednalo se téměř o pět desítek těchto přestupků. Devatenáct řidičů například vjelo do zákazů vjezdů  a sedmnáct nejelo mimo obec v pravém jízdním pruhu. U devatenácti šoférů jsme pak naměřili mnohem vyšší rychlost jízdy v obci než je zákonem dovolena. Pět z nich jelo dokonce rychlostí vyšší než sedmdesát kilometrů za hodinu. U jedenadvaceti vozidel jsme pak zjistili různé technické závady a nedostatky. Nejčastěji to byla neplatná technická kontrola a neúplná povinná výbava. 

     Ze zákona o provozu na pozemních komunikacích: 
     "Jízda v jízdních pruzích - Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, otáčení nebo odbočování."    

     S touto situací se řidiči na Znojemsku setkají například na silnici I. třídy č. 38 ve směru jízdy od obce Olbramkostel na Znojmo před křižovatkou mezi obcemi Žerůtky a Kravsko. V místech stoupání jsou zde dva jízdní pruhy v jednom směru jízdy. Zde má řidič povinnost jet v pravém jízdním pruhu. Do levého pruhu smí jet například při objíždění pomaleji jedoucího vozidla.   

7. října 2010
por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

vytisknout  e-mailem