Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jsem americký generál ve výslužbě

NÁCHODSKO – Tak se představuje podvodník ženám a láká z nich peníze 

Způsobem provedení zajímavý, ale bohužel ne zcela ojedinělý, případ začali v těchto vyšetřovat kriminalisté na Náchodsku. Prostřednictvím komunikačního programu Skype si v květnu 2014 začala dopisovat jedna vdova z Náchoda s americkým generálem, jak se dopisovatel na druhé straně komunikačního kanálu nazýval. Přes počáteční ženinu nedůvěru se pisatel umně přenesl a pomalu se rozproudila internetová konverzace.
 
ruce na klávesniciIlustrační foto/Policie ČR
Nově vznikající dvojici nezastavila ani jazykový bariéra. Dorozumívali se spolu pomocí internetového překladače a neznámý „generál“ si postupně získával ženiny velké sympatie. Šaramantní, ale životem velmi zkoušený muž, jak se pisatel ve svých zprávách prezentoval, na ní prostě velmi zapůsobil. Aby nevypadal pouze jako chudák, ale galantní a pozorný muž, projevil zájem o pisatelčino nitro a naznačoval, že jeho náklonnost je vážnější povahy.
 
Svoji dopisovatelku přesvědčil natolik, že mu postupně začala posílat peníze. Žádosti o zaslání peněz vždy zdůvodnil nějakou nečekanou komplikací, například musel vyzvednout balíček v Holandsku. Protože on sám nemohl odjet z mise, bylo nutné někomu zaslat peníze na vyplacení balíčku a kurýra, který balíček doručí. Ten prý obsahuje něco pro vdovu samotnou. Své prosby doplňoval přísliby a vyznáními, sliboval návštěvu v České republice i budoucí společný život.
 
Když si žena po několika měsíčním dopisování uvědomila, že se jen nechala lapit do sítí planých řečí a nesplněných slibů, bylo už dost pozdě. Během sedmi měsíců internetové známosti z ní pisatel vylákal částku převyšující 500.000 korun. Přesněji, žena mu od června do prosince 2014 roku poslala v různých částkách prostřednictvím šeků Western Union na bankovní účty nebo na jména různých osob 628.000 korun.
 
V těchto dnech se žena obrátila na policii a kriminalisté zahájili vyšetřování. Případ zaevidovali a vyšetřují jako trestný čin podvodu.
 
Seznamování v prostředí internetu s sebou nese i určitá rizika. Lidé se díky anonymitě virtuálního prostředí mohou vydávat za někoho úplně jiného. Stejně,  jak to zřejmě bylo i případě "amerického generála", který nyní náchodští kriminalisté vyšetřují.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
1.6.2015 v 9.15 hodin

vytisknout  e-mailem