Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

K dopadení lupičů...

Ostrava - 24. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů" 


Již několikrát jsem v předešlých článcích psal o tom, že v průběhu prověřování případu byly z kriminálního prostředí získány informace, které pomohly usvědčit pachatele. Když však dva zkušení kriminalisté dopsali 7. ledna 2008 služební záznam o schůzce s informátorem, věděli, že čas teď hraje proti nim. A tak se hned obrátili na svého vedoucího.
Není divu. Vždyť od svého zdroje se dozvěděli informaci, že v Ostravě se chystá přepadení některé ze sázkových kanceláří.  K loupeži mělo dojít v nejbližších dnech. Pachateli byli dva muži ve věku kolem 40 let, žijící někde v okolí Ostravy. Měli nějaké vazby na Slovensko a byli dobře vyzbrojeni.
Na konci předešlého roku měli provést loupež někde na Karvinsku, kde jeden z mužů samopal údajně použil pro výstrahu. Zkušení kriminalisté  vyhodnotili informace získané z kriminálního prostředí jako věrohodné.
Šéfovi ostravské kriminálky viditelně přibyla na čele další vráska. Bylo nutné získat ze zdroje maximum dalších informací k osobám připravujícím loupež a prověřit fakta dosud známá. Tímto způsobem bylo vzápětí zjištěno, že nikoliv v Karviné, ale v obci Dobrá na Frýdeckomístecku došlo v polovině prosince roku 2007 skutečně k loupežnému přepadení 56letého muže v jeho rodinném domku. Jak vyplývalo ze spisového materiálu, dva neznámí pachatelé vnikli kolem 18 hodin do domu obchodníka s náhradními díly na osobní vozidla, pohrozili samopalem a požadovali peníze.
Ze samopalu jeden z mužů skutečně na místě vystřelil, když mezi druhým z nich a poškozeným došlo k šarvátce. Muže nakonec svázali a z místa odcizili jen několik kartonů cigaret a peníze, které měl v peněžence.
Jednání pachatelů nebylo možno v žádném případě označit jako profesionální a použití samopalu s ostrou municí bylo více než znepokojující. Naopak povzbuzujícím se jevil úspěch na poli operativního šetření, když se podařilo získat telefonní číslo na jednoho z podezřelých.
Pomocí léčky se podařilo muže vylákat na schůzku a tak zjistit jejich totožnost. Jednalo se o bratry skutečně původem ze Slovenska, kteří měli dlouhodobý vztah nejen přímo k Ostravě, ale k jejímu blízkému okolí. Oba měli již záznamy v trestním rejstříku, zatím jen pro drobnou majetkovou trestnou činnost.
Promptně jsme si vyžádali potřebná povolení a souhlasy k nasazení odposlechů a dalších operativních prostředků. Narychlo sestavený tým kriminalistů usilovně sháněl a prověřoval veškeré informace k současnému způsobu života obou bratrů. Vedoucí týmu byl v nepřetržitém kontaktu se  státním zástupcem. Zásahovka měla nařízenou pohotovost a její šéf čekal netrpělivě na další pokyny. Dočkali se velmi brzy.
Ani necelých čtyřiadvacet hodin poté, co se o svém možném nasazení dozvěděli, provedli členové zásahovky bleskové zadržení dvou mužů. Pokyn k zásahu dal vedoucí akce v době, kdy bylo zřejmé, že se připravují na loupežné přepadení.
Evidentně zaskočeni bratři nekladli žádný odpor.  V autě se nacházela kukla, rukavice a krátká střelná zbraň. O samopalech se ani jeden z nich v prvé fázi výslechu pochopitelně nezmiňoval. Když však bylo jasné, že policie je odhodlána provést domovní prohlídky, rozhodl se mladší z nich dobrovolně vydat celý arzenál zbraní a střeliva v podobě dvou samopalů, malorážky s optikou a desítky nábojů do nich..
Zároveň se zadržený doznal k přepadení muže v Dobré, které spáchal společně se svým bratrem. Připustil svou účast na dalším loupežném přepadení čerpadlářky v obci Krmelín poblíž Ostravy. V tomto případě ovšem tvrdil, že se jednalo o žert, neboť si peníze neodnesl.
Soud však byl jiného názoru a ve svém rozsudku, který nabyl právní moci již šest měsíců od zadržení podezřelých, uložil oběma bratrům tresty odnětí svobody ve výši čtyř let odnětí svobody nepodmíněně.
 

Policisté u lupičů zajistili celý zbrojní arzenál včetně samopalu. Foto Policie ČR

Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem