Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

K podvodu skimeři použili 3D tiskárnu

Počátkem prosince vyvstalo několikero „útoků“ na bankomaty. Těsně před svátky zadrželi kriminalisté trojici podezřelých. 

Téměř dva roky byl na území hlavního města Prahy pomyslný klid od skimingu, avšak pouze do začátku loňského prosince. Tehdy krajští kriminalisté z oddělení podvodů zaznamenali několikero případů umístění skimovacího zařízení na bankomaty. Jednalo se konkrétně o pět „útoků“, které naštěstí poměrně včas odhalili samotní klienti bank, kteří si chtěli vybrat hotovost. Ti okamžitě o nálezech podezřelých zařízení informovali detektivy, kteří začali neprodleně pátrat po pachatelích těchto „útoků“. A již po čtrnácti dnech byli kriminalisté úspěšní, když se intenzivním prošetřováním dostali na stopu trojice ukrajinsky hovořících mužů (19, 28, 29). Ty posléze dvacátého prosince zadrželi. Už při zadržení zajistili kriminalisté v autě podezřelých část skimovacího zařízení, a falešné platební karty, na které podvodníci nahrávají data, ukradená poškozeným klientům. Další prošetřování navíc ukázalo, že tento případ bude držet v české kriminalistice už na věky prim. Při domovní prohlídce totiž detektivové zajistili 3D tiskárnu, na které zadržení vyráběli skimovací zařízení, což je vůbec poprvé, kdy skimeři použili k výrobě falešných komponentů takto sofistikované zařízení. Trojici mužů vyšetřovatel následně obvinil z trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu. Za tyto trestné činy jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně.
 
Velké poděkování patří v tomto případě samotným klientům bank, kteří skimovací zařízení na bankomatech odhalili. Ti totiž svou všímavostí, a okamžitým oznámením celé události zabránili škodám, které by mohly ve finále dosahovat stovek tisíc, možná až miliónů korun.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 7. 1. 2015
Odkazy do noveho okna

3D tiskárna

3D tiskárna 

Detailní náhled

3D tiskárna (1)

3D tiskárna (1) 

Detailní náhled

falešné platební karty

falešné platební karty 

Detailní náhled

skimovací lišta

skimovací lišta 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem