Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté k pádům do kolejiště metra vyjíždí i několikrát měsíčně

Příčinou pádu bývá nešťastná náhoda, zdravotní indispozice, alkohol, rozhodnutím ukončit tímto způsobem svůj život, nebo i cizí zavinění (úmyslné strčení do kolejiště). 

Dva poslední případy se odehrály v průběhu sedmi dnů.

Ve čtvrtek 8. srpna policisté spolu s dalšími složkami integrovaného systému zasahovali u pádu muže do kolejiště metra ve stanici Křižíkova. Nevidomému osmašedesátiletému muži, který zůstal po pádu ležet v kolejišti, bohužel přijíždějící souprava způsobila vážná poranění, kterým na místě podlehl. Policisté následně zajistili kamerové záznamy, na základě kterých je zcela zřejmé, že muž se slepeckou holí spadl do kolejiště nešťastnou náhodou a po pádu se již nebyl schopen zvednout.

Cestující, kteří si pádu muže na místě všimli, se okamžitě snažili přivolat pomoc prostřednictvím tísňové linky. Bohužel však zřejmě nikdo z těchto lidí nevěděl, že existuje mnohem rychlejší způsob, jak zastavit přijíždějící soupravu a to zmačknutím jednoho tlačítka. Z tohoto důvodu bychom velmi rádi veřejnosti přiblížili možnost, jak jednoduše v těchto případech postupovat. 

Bezpečnostní tlačítka Nouzové zastavení vlaku jsou umístěna na nástupištích stanic metra pro každou kolej zvlášť. Jsou situovaná zpravidla na začátku a na konci nástupiště na ostění, případně na sloupech, vždy dle architektonického řešení jednotlivé stanice. Tlačítka jsou kryta ochranným sklíčkem. V případě potřeby sklíčko pouhým zatlačením praskne, sjede dolů a uvolní prostor ke stlačení. Stlačením tlačítka dostane vlakový zabezpečovač signál, díky kterému vlak buď zastaví, nebo nedovolí jeho rozjezd. Více informací naleznete zde: https://www.dpp.cz/cestovani/tipy/detail/1332_2720-nouzove-zastaveni-soupravy-metra

Druhý případ pádu člověka do kolejiště metra se odehrál včera 15. srpna. Cizinec ve stanici Jiřího z Poděbrad spadl do kolejiště, ale naštěstí se zvedl a ostatní cestující mu pomohli dostat se zpět na nástupiště. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že je muž pod vlivem alkoholu, kdy mu naměřili více než 4 promile alkoholu v dechu. Obdobnou příhodu s tímto mužem řešili policisté přibližně před dvěma lety, kdy taktéž spadl pod vlivem alkoholu do kolejiště metra, kdy mu policisté naměřili více než dvě promile alkoholu v dechu. Nicméně ani v tomto případě nedošlo ze strany cestujících ke zmáčknutí tlačítka k zastavení soupravy, což je v případu pádu osoby vždy první, co je třeba udělat. 

V současné chvíli je naším cílem, aby o tomto nouzovém tlačítku lidé věděli a co nejrychlejším zmáčknutím tlačítka se pokusili člověka zachránit.

kpt. Eva Kropáčová
16.8.2024

vytisknout  e-mailem