Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kamiony ve špatném technickém stavu

KRAJ VYSOČINA: Řidiči se chovají na silnicích neukázněně 

I když se v průběhu minulého týdne konala na území celého kraje Vysočina dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL, řidiči jsou stále nepoučitelní. Dokládá to skutečnost, že v našem kraji pokračuje negativní vývoj v oblasti dopravní nehodovosti.
 
Od začátku letošního roku do neděle 14. října vyšetřovali policisté v našem kraji 2 458 dopravních nehod, což je o devatenáct procent více než za stejné období loňského roku. Při nehodách letos zahynulo čtyřiatřicet osob, dalších 159 bylo těžce zraněno a 1051 bylo zraněno lehce. Při letošních nehodách policisté zjistili, že ve 152 případech řidiči požili před jízdou alkoholický nápoj. Ve 120 případech kolovalo řidičům v krvi více než jedno promile alkoholu! Hmotná škoda se vyšplhala na 159 723 000 korun. Při dopravních nehodách policisté evidují účast 984 nákladních vozidel a 40 autobusů.
 
V průběhu celého minulého týdne se na území České republiky konala dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL. Tato akce se konala současně také na území všech zemí Evropy. Byla zaměřena prioritně na kontrolu nákladních vozidel, přepravu nebezpečných nákladů, autobusů a dodržování souvisejících předpisů v dopravě. Policisté se ale nezaměřovali pouze na nákladní vozidla a autobusy. V průběhu celého týdne kontrolovali řidiče, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.
 
Do mezinárodní akce TISPOL, která se konala celý uplynulý týden také v našem kraji, se zapojilo celkem 35 policistů ze služby dopravní policie. Policisté v průběhu týdne zkontrolovali v kraji Vysočina 371 vozidel. Při dopravních kontrolách zjistili 118 přestupků, za které uložili 117 pokut v blokovém řízení v celkové výši přesahující 53 000 korun. Jeden přestupek policisté předali k vyřízení správnímu orgánu. Celkem policisté zjistili 54 řidičů, kteří vyjeli na silnice s vozidlem, které nebylo po technické stránce v pořádku. Dalších 36 řidičů překročilo povolenou rychlost a šest jich nebylo připoutáno bezpečnostním pásem.     
 
Při provedených kontrolách policisté zjistili, že z 25 kontrolovaných nákladních vozidel o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny jich 11 bylo v nevyhovujícím technickém stavu a jeden řidič překročil nejvyšší povolenou rychlost. Policisté také uložili jednu kauci ve výši 5 000 korun. Nejčastějšími závadami na technickém stavu nákladních vozidel byla nedostatečná hloubka dezénu na pneumatikách a poškozené brzdové kotouče. Při kontrolách policisté nezjistili žádné porušení předpisů u řidičů kontrolovaných autobusů.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
15. říjen 2012
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem