Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ pokračuje

ŠUMPERSKO - Preventivní kampaň zaměřená na cyklisty v Dolních Studénkách na Šumperku. 

Ve čtvrtek 13. června 2024 se již podruhé v letošním roce setkali dopravní policisté, policejní preventista a krajský koordinátor BESIP v Dolních Studénkách na Šumpersku, aby se v rámci kampaně „Řídím, piju nealko pivo“ tentokrát zaměřili na prevenci u cyklistů. Partnery této akce jsou Český svaz pivovarů a sladoven, BESIP a Policie ČR. Cílem projektu je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod a podpořit zodpovědné chování na silnicích.

Policisté kontrolovali desítky cyklistů všech věkových kategorií. Představili jim různé aspekty bezpečné jízdy na kole a zdůraznili důležitost dodržování pravidel silničního provozu. V rámci této kampaně bylo rovněž zdůrazněno, že alkohol a řízení, ať už jde o motorová vozidla nebo kola, nejdou dohromady. Policisté v  neposlední řadě cyklisty upozorňovali, že při jízdě na kole je vždy důležitá bezpečností přilba řádně upevněná na hlavě, a to bez ohledu na to, že tato povinnost je jen do dovršení 18 let. Policisté na závěr kontroly cyklisty odměnili nealkoholickým pivem, alkohol testerem a cyklolékárničkou.

Preventivní rady pro cyklisty

  • Noste ochrannou přilbu: Přilba je základním prvkem ochrany, který může výrazně snížit riziko vážného poranění hlavy při nehodě.
  • Buďte viditelní: Používejte světlé oblečení, reflexní prvky a nezapomínejte na správné osvětlení kola – přední i zadní světlo jsou nezbytností, zejména za šera nebo v noci.
  • Dodržujte dopravní předpisy: Cyklisté musí respektovat pravidla silničního provozu stejně jako ostatní účastníci. Dodržujte semafory, dopravní značky a pravidla přednosti.
  • Alkohol a kolo nejdou dohromady: I malé množství alkoholu může ovlivnit vaši schopnost reagovat a správně se rozhodovat. Při jízdě na kole buďte vždy střízliví.
  • Pravidelně kontrolujte svůj bicykl: Před každou jízdou zkontrolujte brzdy, pneumatiky a řetěz. Správně udržované kolo je klíčem k bezpečné jízdě.
  • Udržujte bezpečnou vzdálenost: Při jízdě ve skupině nebo vedle zaparkovaných vozidel dbejte na dostatečný odstup, abyste předešli kolizím a měli dostatek času na reakci.

Dnešní akce opět ukázala, že prevence má smysl a že společným úsilím můžeme dosáhnout bezpečnějších silnic pro všechny. Cyklisté, dbejte na svou bezpečnost a buďte příkladem pro ostatní. Přejeme vám mnoho šťastných kilometrů bez nehody!

Více informací je dostupných na webových stránkách www.rpnp.cz .

por. Mgr. Ladislav Jílek
13. června 2024

Odkazy do noveho okna

Řídím, piju nealko pivo

Řídím, piju nealko pivo 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko pivo

Řídím, piju nealko pivo 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko pivo

Řídím, piju nealko pivo 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko pivo

Řídím, piju nealko pivo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem