Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kampaň „Zastav jízdu smrti“ se vrací ke smrtelným dopravním nehodám (IV. část)

Jihočeský kraj – Ve vozidlech a na silnicích umírali lidé, fotografie připomínají tragédii. 

Kampaň jihočeské policie s názvem „Zastav jízdu smrti“ se již IV. dílem seriálu o smrtelných dopravních nehodách vrací k tragédiím, které v tomto roce postihly skutečně velké množství lidí, kterým na silnicích zemřel někdo blízký. První tři díly byly zveřejněny na webových stránkách Policie ČR: http://www.policie.cz/clanek/kampan-zastav-jizdu-smrti-se-vraci-ke-smrtelnym-dopravnim-nehodam-i-cast.aspx, http://www.policie.cz/clanek/kampan-zastav-jizdu-smrti-se-vraci-ke-smrtelnym-dopravnim-nehodam-ii-cast.aspx a http://www.policie.cz/clanek/kampan-zastav-jizdu-smrti-se-vraci-ke-smrtelnym-dopravnim-nehodam-iii-cast.aspx. Ve čtvrtém díle našeho fotoseriálu si fotografiemi a krátkými popisky připomeneme nehody, ke kterým došlo před letními prázdninami. Prohlédněte si fotografie a uložte si je do paměti pro chvíle, kdy budete usedat za volant a budete přemýšlet, zda se připoutat, či ne, zda jet rychleji, než se smí, zda vůbec stojí za to, aby člověk nesmyslně riskoval.
 
DN č. 23 – Jedna z nejsmutnějších nehod tohoto roku se stala koncem května nedaleko Borovan na Českobudějovicku – zemřelo při ní dítě. Byl to 14-ti letý cyklista, který při vyjíždění z lesní cesty nejspíše nedal přednost autu, které jelo po hlavní. Srážku bohužel nepřežil. Stal se tak čtvrtým cyklistou, který v letošním roce zemřel na jihočeských silnicích.
 
DN č. 24 – O tři dny později si vyžádala neopatrná jízda motocyklisty v Třeboni smrt hned dvou osob. Nedodržení bezpečné vzdálenosti za jiným motocyklem bylo osudné pro ženu (28 let), která po nárazu motocyklu do před ním jedoucího stroje na místě zemřela. Řidič (36 let) pak zemřel po převozu do nemocnice.  Nedodržení bezpečné vzdálenosti patří mezi základní pravidla bezpečné jízdy, dodržujte ho!
 
DN č. 25 – Poslední květnový den zemřela rovněž mladá 27 letá žena vinou řidiče vozu značky Opel. Řítil se vysokou rychlostí po Mladé Vožici, zachytil o obrubník, narazil do domu a pak se vozidlo převrátilo na střechu. Žena na „sedadle smrti“ na místě zemřela. Muž přežil. Svědomí ho však bude provázet po zbytek života.
 
DN č. 26 – Ve stejný den přišla o život cyklistka (nar. 1953), která uklouzla na mokré vozovce nedaleko obce Chrastiny na Písecku. Neměla helmu, utrpěla vážná poranění hlavy a zemřela druhý den v nemocnici. Není vyloučeno, že jí cyklistická přilba mohla zachránit život. Bohužel, žena ji neměla. Fotografie z této dopravní nehody nejsou k dispozici.
 
DN č. 27 – Třiatřicátou obětí letošních dopravních nehody byl třiačtyřicetiletý muž, který nedaleko obce Suchdol nad Lužnicí narazil ve vysoké rychlosti do stromu. Náraz byl obrovský. Muž neměl šanci přežít. Ve vozidle jel naštěstí sám. Přesto jeho zbytečná smrt opět zvedla varovný prst – řidiči neriskujte, nejezděte rychle! Spěchat se nevyplácí….
 
DN č. 28 – Za smrtí čtyřiasedmdesátiletého cizince stojí s největší pravděpodobností opět vysoká rychlost. V polovině června jel ve směru od Volyně do Strakonic. Při průjezdu křižovatku najel na svodidla, vrazil do značky a pak do stromů, až nakonec skončil převrácený na střeše. Zemřel na místě….
 
DN č. 29 – Nejspíše oslnění sluncem stálo za další smrtelnou dopravní nehodou na Táborsku. Starší muž ve vozidle značky VW Polo přehlédl mezi obcemi Běleč a Mladá Vožice odstavený nákladní vozidlo s kládami a narazil do něj. Stal se tak pětatřicátou obětí smrtelných nehod letošního roku.
 
DN č. 30 – Smrt na železničním přejezdu nalezla koncem června starší žena. Náraz motorového vlaku neměla šanci přežít. K nehodě došlo na nechráněném přejezdu ve Volyni. Žena nejspíše doplatila na to, že se špatně rozhlédla. Zbytečná smrt, stačilo pouze dávat pozor a žena mohla žít.
 
DN č. 31 – Pravděpodobně rychlá jízda, nezvládnutí řízení a následný sjezd do rybníka. To byl krátký scénář dopravní nehody na Táborsku, která skončila smrtí pětadvacetiletého řidiče. Mladý muž jel ve starém vozidle značky Škoda.  Navždy již zůstane sedmatřicátým pomníčkem jihočeských silnic tohoto roku.
 
DN č. 32 – První červencový den skončila v Sudoměřicích u Tábora životní cesta motorkáře (43 let), který ve večerních hodinách nezvládl řízení svého stroje a při projíždění pravotočivé zatáčky vyjel mimo silnici. Zde narazil do plotu s betonovou podezdívkou. Příliš spěchal a to ho stálo život – nutno dodat, že zbytečně.
 
Fotografie nás vrací na místa těchto smrtelných dopravních nehod. Na místa, kde umírali lidé, kde rodiče přicházeli o své děti a děti o své rodiče. Přitom stačilo, aby všichni jezdili podle pravidel a tito mrtví mohli žít. Podívejte se na tyto obrázky a zamyslete se nad tím, jak řídíte Vy sami. Jezdíte podle pravidel? Pokud ne, začněte, ať se nestanete dalším pomníčkem našich silnic.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
20. srpna 2014
Odkazy do noveho okna

DN č. 23 (1)

DN č. 23 (1) 

Detailní náhled

DN č. 23 (2)

DN č. 23 (2) 

Detailní náhled

DN č. 24 (1)

DN č. 24 (1) 

Detailní náhled

DN č. 24 (2)

DN č. 24 (2) 

Detailní náhled

DN č. 25 (1)

DN č. 25 (1) 

Detailní náhled

DN č. 25 (2)

DN č. 25 (2) 

Detailní náhled

DN č. 27 (1)

DN č. 27 (1) 

Detailní náhled

DN č. 27 (2)

DN č. 27 (2) 

Detailní náhled

DN č. 28 (1)

DN č. 28 (1) 

Detailní náhled

DN č. 28 (2)

DN č. 28 (2) 

Detailní náhled

DN č. 29 (1)

DN č. 29 (1) 

Detailní náhled

DN č. 29 (2)

DN č. 29 (2) 

Detailní náhled

DN č. 30 (1)

DN č. 30 (1) 

Detailní náhled

DN č. 30 (2)

DN č. 30 (2) 

Detailní náhled

DN č. 31 (1)

DN č. 31 (1) 

Detailní náhled

DN č. 31 (2)

DN č. 31 (2) 

Detailní náhled

Dn č. 32 (1)

Dn č. 32 (1) 

Detailní náhled

DN č. 32 (2)

DN č. 32 (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem