Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Katalyzátor ukrást nestihl

TEPLICE - Muž byl zadržen při činu; Z vězení rovnou do cely; Alkohol za volantem končil i nehodami...  

Katalyzátor ukrást nestihl
     Až tříletý trest odnětí svobody hrozí 27letému muži, který se v Bílině pokusil odcizit ze zaparkovaného auta část výfukové soustavy. Podezřelý za bílého dne zvedl auto ručním heverem a pilkou na železo se z výfukového potrubí pokusil odříznout katalyzátor v hodnotě 3500 korun.
     Uviděla ho ale nezletilá dcera majitele auta, která zavolala otci, a ten zalarmoval policii. Bílinští kolegové v minulosti odsouzeného zloděje na místě činu zadrželi a následně mu sdělili podezření z přečinu krádeže.
 
Z vězení rovnou do cely
     Na svobodě asi dlouho nezůstane 54letá žena, která ve čtvrtek opustila brány věznice, kde strávila uplynulých deset měsíců. Ještě týž den dopoledne v centru Teplic přistoupila zezadu k seniorce, které z očí strhla nasazené dioptrické brýle, přičemž jí způsobila oděrku v obličeji.
     Poškozená začala volat o pomoc a díky tomu jí pomohl neznámý muž, který zlodějce brýle vzal a vrátil je majitelce. Policisté ženu během několika minut zadrželi a poté, co se vyspala ze silné podnapilosti, jí sdělili podezření z přečinu krádeže, za který ji může soudce poslat až na dva roky zpátky za mříže.
 
Alkohol za volantem končil i nehodami
     Ke čtrnácti dopravním nehodám, při kterých utrpělo pět osob zranění a celková škoda přesáhla půl milionu korun, byli od páteční půlnoci do dnešního rána přivoláni tepličtí policisté. Při třech z nich bohužel sehrál roli alkohol, v sobotu po půlnoci pravděpodobně nezvládl řidič osobního vozidla řízení a mezi Hájem a Osekem vjel mimo vozovku, kde narazil do odvodňovacího svahu, pozitivní zkouška ukázala 1,5 promile alkoholu v dechu, při nehodě řidič utrpěl lehké zranění.
     V sobotu před polednem pak v Duchcově havaroval 24letý muž, který pravděpodobně nezvládl řízení vozidla a narazil do zaparkovaného auta. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili 1,7 promile alkoholu v dechu.
     O necelé tři hodiny později v Teplicích řidič osobního vozidla zřejmě nedodržel bezpečnou vzdálenost a zezadu narazil do auta, které se mělo vyhýbat sanitce. Také u něj policisté zjistili přítomnost alkoholu v dechu, naměřili mu hodnotu 1,3 promile.
    Všechny tyto nehody jsou zatím v šetření a nebyl určen jejich viník, pokud však řidič způsobí dopravní nehodu a má pozitivní dechovou zkoušku v takových hodnotách, jaké v těchto případech zjistili policisté, je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a může v krajním případě strávit až tři roky ve vězení.
     Policisté ale kontrolovali i další řidiče, kteří si sedli za volant, ačkoliv před jízdou požili alkohol, v těchto případech naštěstí k žádné dopravní nehodě nedošlo. 
     Od pátku zastavili celkem tři další řidiče, kterým naměřili více jak jedno promile alkoholu v dechu, řidič v Krupce v neděli v noci „nadýchal“ 1,6 promile, další muž v neděli nad ránem v Teplicích řídil s 1,5 promile alkoholu v dechu a smutným „rekordmanem“ je 23letý cizinec, který v neděli večer v Trnovanech řídil osobní vozidlo a v dechu měl přes dvě promile alkoholu. Další řidič měl také pozitivní dechovou zkoušku, 42letý muž „nadýchal“ 0,6 promile, za což mu ve správním řízení hrozí až dvacetitisícová pokuta.
 
Zadělala si na problémy
     Hrozba až dvouletého vězení a navíc zřejmě i úhrada škody přes 200 tisíc korun, to vše hrozí 37leté ženě, která v roce 2013 v místě trvalého pobytu prostřednictvím osobního počítače jako uživatel internetové sítě sdílela s jinými uživateli internetu obsah adresáře, jehož obsahem byly audio soubory obsahující hudební díla, která podléhají ochraně na základě autorského zákona. Tím, že díla užila v rozporu s tímto zákonem, způsobila poškozeným společnostem škodu sedmdesát tisíc korun.
     Navíc měla v „kompu“ bez příslušných licencí nainstalovaný různý komerční software, jehož používáním v rozporu s licenčními podmínkami způsobila poškozeným společnostem škodu necelých 150 tisíc korun.
     Žena byla obviněna z přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, její vyšetřování probíhá na svobodě.
 
Vykradený dům
     Elektrické ruční nářadí a krabici se složeným kancelářským křeslem odcizil zatím neznámý zloděj v Duchcově. Pachatel se vloupal do rodinného domu v rekonstrukci, který prohledal a odcizil z něj věci v hodnotě 14 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže a po pachateli i odcizených věcech pátrají.
 
Vloupání do vozidla
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v Bílině vloupal do motorového vozidla. Zloděj rozbil boční okénko zaparkovaného auta, ze kterého odcizil autorádio včetně měniče CD. Poškozený vyčíslil celkovou škodu na 17 tisíc korun, ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až dvouleté vězení.
 
 
Teplice, 2. 3. 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem