Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kauza „methyl“ – 1. října 2012

Ms kraj - kriminalisté pokračují v prověřování a vyšetřování jednotlivých skutků v kauze intoxikací metylalkoholem.  

Kriminalisté v Moravskoslezském kraji pokračují v prověřování a vyšetřování jednotlivých skutků v kauze intoxikací metylalkoholem.
Nově registrujeme sedmnáctou oběť methylalkoholu v kraji. Stal se jí 62letý muž. Po dnes provedené pitvě lze potvrdit, že příčinou úmrtí se stala intoxikace methylalkoholem. Zesnulý byl nalezen v rodinném domě dne 28. 9. 2012. Vzhledem ke zjištěným okolnostem, mimo jiné také lahvím alkoholu, v nichž byla expertem Odboru kriminalistické techniky a expertíz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, detekována přítomnost metylalkoholu, existovalo podezření o intoxikaci poškozeného touto látkou. Soudní znalci dnes předpoklad potvrdili.

láhev-tuzemák.bmpA kriminalisté začali prověřovat také okolnosti poměrně kuriózní události. Na základě informací médií o metylalkoholové kauze odnesl 23letý muž dvě lahve rumu k rozboru do toxikologické laboratoře. Muž zjistil, že láhve, které se měly nacházet v domácnosti, nejsou opatřeny kolkem a vzhledem ke zveřejněným informacím pro jistotu požádal o rozbor alkoholu. Následně byl 27. 9.2012 informován laboratoří, aby vysoce toxický obsah lahví nepožíval. Rum byl mezitím použit jako přísada do povidel. Informace přišla naštěstí v době, kdy potravina nebyla zkonzumována. Stejně vyrozuměla laboratoř o události také policisty. Kriminalisté provedli výslechy zúčastněných a vyžádají další rozbory obsahu lahví. Již v tuto chvíli lze z prvotních analýz konstatovat, že obsah lahví je vysoce toxický, obsahují nejen metylalkohol. V prověřování dále pokračujeme.

V souvislostí s prověřovanou věcí opakuji zprávu, kterou jsme zveřejnili již 12. září 2012, abychom eliminovali možné následky na zdraví…

„Upozornění a apel na občany…12.9.2012“

Vzhledem k nově zjištěným informacím apelujeme na veřejnost, aby nekonzumovala alkohol ve skleněné lahvi o obsahu jednoho litru opatřené etiketou „TUZEMÁK“ na etiketě „výrobce AB Style, s. r. o. Frýdek-Místek.“ Předmětné lahve jsou NEOKOLKOVANÉ!!! Obsah lahví může být vysoce toxický!!! Tyto lahve nekonzumujte a ihned odevzdejte na nejbližším oddělení policie. Předpokládaný možný výskyt předmětných lahvích v teritoriu Havířov-město.
Budete-li informaci zveřejňovat, pak žádám rovněž s konstatováním, že dosud nebylo žádným způsobem prokázáno, že by se výrobce uvedený na etiketě jakýmkoli způsobem podílel na výrobě či distribuci závadového alkoholu. Z tohoto důvodu se zabýváme i otázkou případného zneužití jména!!!

 


por. Mgr. Gabriela Holčáková
1. 10. 2012
 

vytisknout  e-mailem