Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kauza „methyl“

Ms kraj - geneze k 13. 9. 2012 – 11.30 hodin  

Kriminalisté v Moravskoslezském kraji samozřejmě pokračují v již započatých úkonech trestního řízení, zjišťují nové informace a realizují úkony dokazování. V odpoledních hodinách dne 12. 9. 2012 zadrželi kriminalisté po předchozím souhlasu státního zástupce také dva podezřelé muže ve věku 46, 47 let. Policisté zajistili i 400 litrů alkoholu, v různých nádobách. Zajištěný alkohol není opatřen kolky a je označen různými etiketami.
V současnosti jsou realizovány další úkony trestního řízení, podaná vysvětlení (laicky výslechy) zúčastněných, byla provedena prohlídka nebytových prostor a byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení. Dosud nemáme k dispozici závěry znaleckých zkoumání k detekci toxicity zajištěných lihovin. V dokazování pokračujeme.

 

Kriminalisté prověřují také okolnosti úmrtí 67letého muže v Havířově. Ten byl nalezen dne 12. 9. 2012 kolem 15.40 hodin v jednom z havířovských bytů příbuzným. Vzhledem k okolnostem úmrtí muže (mimo jinému i faktu, že na místě byly nalezeny neokolkované lahve od alkoholu), byla jednou z prověřovaných příčin úmrtí muže i intoxikace metylalkoholem.
Po provedených expertízách je možné potvrdit, že muž byl intoxikován methylakoholem a stal se tak další obětí.

 

Přes opakované několikadenní apely na veřejnost prověřují ostravští kriminalisté okolnosti dalšího úmrtí v souvislosti s intoxikací metylalkoholem. Další obětí je 47letá žena z Ostravy. Oznámení o věci jsme přijali kolem 21.40 hodiny dne 12. 9. 2012. V jednom z ostravských bytů nalezl 54letý muž ženu v bezvědomí a přivolal záchranáře. Žena byla převezena do nemocnice, kde krátce před 02.00 hodinou dne 13. 9. 2012 zemřela. Okamžitě po oznámení na místo vyrazili policisté a započali s prvotními úkony trestního řízení. Bylo provedeno ohledání místa události, dokumentace, souběžně kriminalisté zjišťovali informace k předmětnému toxickému alkoholu. Kriminalisté na místě zajistili stopy i lahve od alkoholu. I přes opakované, četné apely (první varování veřejnosti jsme vydali před týdnem 6. září 2012) byly na místě události zajištěny i lahve opatřené etiketami, kdy je na první pohled zřejmé, že nejde pravděpodobně o originální etikety (dosud nemáme k dispozici expertizy zajištěných věcí). Prvními provedenými toxikologickými vyšetřeními byla konstatována intoxikace oběti metylalkoholem. I dnes budou kriminalisté pokračovat v úkonech trestního řízení a pátrat po původu předmětného alkoholu, stejně jako v kontrolách stánků a vytipovaných míst.


Vzhledem k masivní medializaci však zaznamenáváme i případy intoxikace větším množstvím alkoholu, kdy lidé oznamují možné intoxikace metylalkoholem. Při následných opatřeních, toxikologických vyšetřeních, není pak metylalkohol zjištěn a některé zdravotní příznaky lze připisovat na vrub přemíry požití alkoholu, případně zdravotní indispozici vyvolané atakem nemoci.

----------------------------------------

Upozornění a apel na občany…
Ostrava 12. září 2012


Jak již bylo sděleno na mimořádné tiskové konferenci, kriminalisté v Moravskoslezském kraji intenzivně pokračují v úkonech trestního řízení. Informace z tiskové konference naleznete zde.

Vzhledem k nově zjištěným informacím apelujeme na veřejnost, aby nekonzumovala alkohol ve skleněné lahvi o obsahu jednoho litru opatřené etiketou „TUZEMÁK“ na etiketě „výrobce AB Style, s. r. o. Frýdek-Místek.“ Předmětné lahve jsou NEOKOLKOVANÉ!!! Obsah lahví může být vysoce toxický!!! Tyto lahve nekonzumujte a ihned odevzdejte na nejbližším oddělení policie. Předpokládaný možný výskyt předmětných lahvích v teritoriu Havířov-město.
Budete-li informaci zveřejňovat, pak žádám rovněž s konstatováním, že dosud nebylo žádným způsobem prokázáno, že by se výrobce uvedený na etiketě jakýmkoli způsobem podílel na výrobě či distribuci závadového alkoholu. Z tohoto důvodu se zabýváme i otázkou případného zneužití jména!!!


por. Mgr. Gabriela Holčáková
komisařka
 

13.9.2012

vytisknout  e-mailem