Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kdy je loupež skutečná a kdy vymyšlená

Nechtěl platit správní poplatky za ztrátu dokladů 

policie-znak na košiliIlustrační foto/Policie ČR
Ne vždy se lidé na policii obracejí s pravdivými oznámeními. Někdy si trestné činy jednoduše vymyslí. Pak je na policistech, aby lež i skutečné pohnutky odhalili. Nejde přitom o žádné maličkosti, lidé nahlašují neexistující krádeže, násilí i loupežná přepadení. 
 
Takovou jednu nepravou loupež dva týdny vyšetřovali policisté v Jaroměři. Poslední říjnový den přišel nahlásit 29letý muž, že byl ve tři hodiny ráno na nábřeží přepaden několika lupiči. Jeden z nich ho srazil zezadu k zemi, další jej držel za krk a jiný mu ze zadní kapsy kalhot ukradl peněženku a mobilní telefon. Pak rychle utekli. Prý to byli tři muži okolo 25 let. Loupežné přepadení je závažný zločin, policisté proto neváhali a pustili se do vyšetřování. Prověřování celé události však po určité době místo na lupiče začalo ukazovat zpět na oznamovatele.
 
Jeho další výslech pak udělal v případu „loupežného přepadení“ konečně jasno. Žádní lupiči se za mladíkem v noci neplížili, nikdo ho nesrazil na zem, on sám podnapilý při odchodu z baru uklouzl na pěšince po listí a peněženku ztratil někde při pádu. Protože neměl ani peníze na cestu domů ani doklady, dostal nápad, že oznámí přepadení. Došel na policejní stanici a ve tři hodiny ráno vyprávěl policistovi ve službě narychlo vymyšlenou historku o lupičích v parku.
 
Dalším důvodem prý také byla úvaha, že když nahlásí přepadení, nebude muset platit všechny správní poplatky za vystavení nových osobních dokladů. Zcela zbytečně tak zaměstnal desítky lidí ohledáváním „místa činu“, hledáním stop, pátráním po odcizeném mobilním telefonu a prověřováním totožnosti možných lupičů.
 
por. Bc. Eva Prachařová
19. 12. 2011 v 11. 45 hodin

 

vytisknout  e-mailem