Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nebezpečná viróza - alkohol za volantem

RYCHNOVSKO - Opilci se snaží o neveselý zápis ve statistikách. 

Možná pod vlivem úplňku vyrazili na silnice řidiči, kteří byli opilí. Řidiči ignorující pravidla při tom v policejní síti uvíznou téměř denně.  Letošní statistiku tak přibližují k neradostným číslům.

Bavorák narazil do stromu
K dopravní nehodě řidiče vozu zn. BMW vyjížděla hlídka rychnovské Skupiny dopravních nehod včera v 21:45. Šestadvacetiletý mladík jedoucí na silnici č.I/11 od Častolovic směrem na Kostelec nad Orlicí na rovném a přehledném úseku s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem. S autem vyjel na pravou krajníci, zachytil se pravou přední částí o strom a do dalšího stromu narazil. Od něj se auto odrazilo a skončilo zpátky na silnici. Záchranáři řidiče odvezli do nemocnice k ošetření. Policisté u něj dechovou zkouškou naměřili 2,29 promile alkoholu v dechu. Ke zranění dalších osob naštěstí nedošlo. Škoda této dopravní nehody je vyčíslena na 60.000 korun. Řidič je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí až tříletý nepodmíněný trest.

Do 3 promile chybělo málo
Téměř ve stejnou dobu zastavila hlídka dopravních policistů v Kostelci nad Orlicí řidiče vozu zn. Peugeot. Šestatřicetiletý muž z Častolovic zřejmě mířil domů a na cestě ho "překvapili" policisté. Při běžné silniční kontrole u něj dechovou zkouškou naměřili 2,53 promile alkoholu v dechu. Na místě mu zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. I on čelí podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Jízda jednosměrkou se mu nevyplatila
Přímo do cesty vjel  policistům Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí  řidič vozu zn. Seat Toledo. Po dvaadvacáté hodině projížděl ve městě jednosměrnou  ulicí v protisměru. Hlídka proto jednačtyřicetiletého muže z Hradce Králové zastavila a při běžné silniční kontrole u něj dechovou zkouškou naměřila 1,23 promile alkoholu v dechu. Policistům podezřelý navíc nepředložil řidičský průkaz, a to  z prostého důvodu. Koncem roku 2009 mu totiž skončil zákaz řízení všech motorových vozidel, ale o vrácení řidičského oprávnění si do současné doby nezažádal. Krátce před půlnoci předávala hlídka opilého rtuťovitého "řidiče" personálu Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Čekali "za dubem"
Trasou, kudy v noci projde snad jen kočka, se vydal půl hodinu po půlnoci ze středy na čtvrtek řidič vozu zn. Škoda Octavia. Věděl také proč. Nečekal ale asi, že za Kostelcem nad Orlicí směrem na Suchou Rybnou bude projíždět kostelecká hlídka a "osamělého" řidiče se rozhodne zkontrolovat. Ten nejprve šlápl na plyn, ale posléze si honičku rozmyslel. Po zastavení u pětačtyřicetiletého místního muže při běžné silniční kontrole policisté naměřili 1,20 promile alkoholu v dechu. I on nyní čelí podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidičák k řízení nepotřebuje
Řidiče vozu zn. Citroën Berlingo zastavila hlídka policistů Obvodního oddělení Dobruška včera v podvečer v Opočně. Šestatřicetiletý muž z Českého Meziříčí jim na místě nepředložil řidičský průkaz a nedočkali by se ho ani později. Muž je totiž „neřidič“, alespoň papírově. I jemu policisté další jízdu zakázali.

Statistika
V měsíci červnu policisté na Rychnovsku zadokumentovali 13 případů, kdy řidiči řídili pod vlivem alkoholu. Před rokem ve stejném měsíci to bylo 11 případů.
Od 1. ledna 2015 do 30. června 2015 zadokumentovali 103 případů jízdy pod vlivem alkoholu. Loni za stejné časové období to bylo téměř o polovinu méně - 57 případů.

por. Mgr. Alena Kacálková
2. července 2015

 

 

 

 
 

vytisknout  e-mailem