Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Klánovický les - poděkování občanům

Na území hlavního města dochází ročně ke stovkám různých deliktů. S jejich řešením nám velkou měrou pomáhají spoluobčané, za což jim patří veliký dík. 

Pražští policisté od začátku roku prošetřovali a prošetřují celou řadu případů, ve kterých jsou poznatky od pozorných občanů velikým přínosem. A stejně tak tomu je i v případu vraždy v Klánovickém lese. Na základě včera odvysílaných televizních reportáží a dnešních článků v novinách už večer přišly, a dnes ještě stále přichází doslova desítky poznatků k totožnosti osoby vyobrazené na zveřejněném identikitu. Kriminalisté prvního oddělení samozřejmě všechny tyto poznatky shromažďují a detailně vyhodnocují. O tom svědčí skutečnost, že už dnes ráno mohli o některých těchto poznatcích konstatovat, že potvrzují jejich dřívější zjištění o výskytu této osoby v Klánovickém lese. Nejen díky reálnosti těchto informací probíhají, a i nadále probíhat budou v lokalitě Klánovického lesa pátrací akce.
V návaznosti na současnou situaci je na místě několikero doporučení. Samozřejmě nemůžeme nikomu zakazovat vstup do tohoto lesoparku, nicméně prosíme každého, aby do této lokality nechodil sám, ale minimálně v páru, ne-li ve větší skupince. Stejně tak i nadále platí včerejší upozornění, abyste se vyvarovali jakékoliv komunikaci s osobami dle vašeho názoru podezřele vyhlížejícími. Kontaktu s takovou osobou se raději vyhněte buď tím způsobem, že ji v bezpečné vzdálenosti obejdete, a pokud to není možné, odejdete od ní stejnou cestou, kterou jste přišli. Nejlepší pak je co možná nejrychleji dojít na místo, kde lze očekávat větší shluk lidí. Určitou možností při kontaktu s podezřelou osobou je také mobilní telefon. Již z minulosti víme, že potencionální pachatelé od svého nekalého úmyslu upustili ve chvíli, kdy jimi vytypovaná osoba telefonovala buď s někým blízkým, kterému sdělovala, kde se nachází, nebo přímo s operátory tísňových linek. V danou chvíli je jedno, kterého z operátorů tísňových linek si vyberete.
Z množství poznatků, které kriminalisté obdrželi je zřejmé, že je celá řada spoluobčanů, kteří mají, byť dílčí informace, ale nechávají si je takzvaně pro sebe a policistům je předávají až na základě nějakého impulsu, například reportáže v médiích. V tomto směru prosíme každého, aby s předáním jakékoliv informace, která má možnou souvislost s jakýmkoliv případem neotálel, a předal ji co nejrychleji policistům. Jak již bylo dříve zmíněno, policisté všeobecně žádnou z obdržených informací nepodceňují a věnují jí odpovídající pozornost do doby, než mají prověřenu její relevantnost. Každopádně platí, že nikdo nikdy nebude policisty plísněn za to, že jim chce pomoci.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 13. 8. 2014

vytisknout  e-mailem