Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kola kradli z balkonů i sklepů

TEPLICE - Pětice podezřelých byla dopadena; Krádež překazili policisté... 

Kola kradli z balkonů i sklepů
     Kriminalisté dopadli pětici mladíků ve věku od 14 do 23 let, kteří jsou podezřelí, že v Krupce kradli jízdní kola. Dva dospělí, dva mladiství a jeden nezletilý měli od konce dubna v různé „sestavě“ nejméně ve třech případech odcizit kola, která poté zpeněžili a o peníze se rozdělili.
     Ve dvou případech vnikli na balkon panelového domu, odkud kola spustili dolů a odcizili. V jednom případě vnikli do sklepních prostor a opět se zaměřili na jízdní kola. Vloupali se do několika kójí, ze kterých poškozeným odcizili celkem čtyři dopravní kola různých značek, celkem způsobili škodu ve výši sedm tisíc korun. Mladiství a dospělí podezřelí byli obviněni z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, jednání nezletilého je vedeno v samostatném řízení.
 
Krádež překazili policisté
     Krádež automobilu se moc nevyvedla dvěma 22letým mladíkům. V neděli odpoledne se v Teplicích vloupali do fiatu, ze kterého odcizili autobaterii, kterou jeden z podezřelých odevzdal do sběrny. Poté auto za pomoci dalších osob a jejich osobního vozidla odtáhli na laně do Novosedlic, kde chtěli vůz rozebrat a zpeněžit.
     Neunikli ale pozornosti policejní hlídky, která oba lapky zadržela. Vozidlo vrátili policisté majiteli a oba podezřelé obvinili z přečinu krádeže. Jeden ze zadržených si sedl za volant odcizeného vozidla, ačkoliv má uložený zákaz řízení motorových vozidel, takže mu „na kontě“ přibylo i obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě, že je soud uzná vinnými z přečinů, z nichž byli obviněni, hrozí jim až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
Nedávejte zlodějům příležitost
     Někteří občané svou lehkomyslností a nezodpovědností sami dávají „nenechavcům“ příležitost, aby je připravili o jejich majetek. Jen v tomto měsíci evidujeme v Teplickém okrese čtyři případy, kdy si lidé nezabezpečili svá vozidla, čehož bleskově využili neznámí pachatelé.
     Minulý týden majitel osobního vozidla neuzamkl přední dveře, čehož využil neznámý lapka, který do vozidla vnikl a odcizil z něj autorádio. Přitom poškodil palubní desku a majiteli auta tak způsobil škodu čtyři tisíce korun.
     Tentýž den si v katastru obce Bílina majitelka nezamkla své auto a během deseti minut, kdy ho nechala bez dozoru, jí někdo zevnitř odcizil odloženou kabelku s mobilem, doklady a dalšími věcmi celkem za více jak tři tisíce.
     Zlodějům „nahrávají“ i případy, kdy si lidé kvůli teplému počasí řádně neuzavřou všechna okénka. V Teplicích nechal řidič nákladního vozidla během vykládky zboží pootevřené okénko u dveří spolujezdce. Toho využil neznámý zloděj a z kabiny auta mu odcizil peněženku s 12 tisíci.
     V sobotní podvečer se opět kradlo v Bílině. Majitel osobního vozidla, který si odskočil do supermarketu, nechal kvůli psovi pootevřené okénko u zadních dveří auta. Toho využil zloděj, který mu ze zadních sedadel odcizil dvě tašky s notebookem a osobními věcmi, v tomto případě se škoda vyšplhala na necelých deset tisíc korun.
     Důrazně nabádáme občany, aby si vždy řádně zabezpečili svá vozidla a to i v případě, že odcházejí na pouhou chvilku. Neuzamčené auto, nebo dokonce pootevřené okénko ve spojení s věcmi, které lidé nechávají volně položené v autech, jsou totiž pro zloděje neodolatelným lákadlem. Je lepší se opakovaně přesvědčit, že máme majetek řádně zabezpečený, než se zbytečně vystavovat riziku okradení.
 
Vloupání do sklepa
     Policisté dopadli 26letého lapku, který se letos v únoru vloupal v Proseticích do sklepa. Podezřelý vnikl do sklepních prostor panelového domu, kde se vloupal do tří sklepních kójí, které prohledal a odnesl si z nich příklepovou vrtačku a náhradní díly k osobnímu vozidlu. Celkovou škodu vyčíslili poškození na 3200 korun, v případě odsouzení hrozí muži maximálně tříletý trest odnětí svobody.
 
 
Teplice, 9. 7. 2013, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 207
email: pistp@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem