Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Komu není rady, tomu není pomoci

LIBEREC – Muž se s policisty „setkal“ dvakrát během několika hodin. 

Někomu by se mohlo zdát, že jedna policejní kontrola v jednom dni „bohatě“ stačí. Ovšem 49letý muž z Liberce byl zřejmě jiného názoru. Připisovat mu nějaké citové vazby k uniformám netřeba, o jistém druhu sympatií ke strážcům zákona také není zcela na místě hovořit, avšak je nezbytné předestřít, že alkohol v těle u některých jedinců může způsobovat roztodivná myšlenková vzplanutí. Zda tomu tak bylo i v tomto případě, vybízí jen ke spekulacím.

Posledního březnového dne, krátce po druhé hodině, parkoval 49letý muž v centru Liberce svůj terénní vůz. Při couvání na vyznačené místo však neodhadl vzdálenost od dalšího zaparkovaného vozu a narazil do jeho přední části. O chvíli později při tomtéž opakovaném úkonu najel na chodník a pevnost materiálu, ze kterého je vyroben jeho vůz, konfrontoval se sloupem veřejného osvětlení. Sloup zůstal stát, ale na vozidle se objevil další šrám. Takto nevhodně zaparkovaný automobil nechal muž stát, vozidlo uzamkl a odešel z místa dopravní nehody k jednomu z místních barů.1

O „podivně“ se chovajícím řidiči přijali oznámení policisté z operačního střediska, kteří na místo okamžitě vyslaly nejbližší hlídky.

Netrvalo dlouho, muž odpovídající popisu byl vypátrán a přiveden zpět na místo incidentu k již dokumentujícím dopravním policistům. Na výzvy k předložení dokladů potřebných k řízení vozidla muž reagoval tak, že ani řidičské oprávnění, ani osvědčení o registraci vozidla, ba ani doklad sjednaném zákonném pojištění vozu nepředložil. Tak tedy následovala orientační dechová zkouška. Přístroj „světe div se“ vykázal opakovanými měřeními hodnoty přes 1,6 promile.

Jen o dvě hodiny později si policisté z hlídkové služby povšimli pohybujícího se vozidla, o němž již měli povědomí v souvislosti s předchozí dopravní nehodou. Bylo tedy nasnadě se domnívat, že se jedná o řidiče, kterému se nepodařilo „vhodně zaparkovat“ téže noci v centru města. I vydali se policisté zkontrolovat pomalu jedoucí teréňák.  2
Jakmile ponuré ráno prozářilo modré přerušované světlo policejního majáku, řidič stavěného vozu uposlechl pokynů a vůz zastavil. Za volantem seděl právě onen 49letý řidič z Liberce. Tentokráte je vhodné zmínit, že muž na výzvu k předložení dokladů potřebných pro řízení vozidel reagoval tak, jak mu ukládají zákonné povinnosti. Doklady policistům předložil. Problém však opět nastal při orientační dechové zkoušce, kdy analyzátor vykázal opět pozitivní hodnoty. Na displeji se opakovaně zobrazily hodnoty téměř 1,5 promile.
Zadržený řidič tak ve společnosti mužů zákona putoval na nejbližší policejní služebnu, kde mu byl nejen zadržen řidičský průkaz, ale putoval pod neodkladných úkonech do policejní cely.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení mu policisté následně sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.


4. dubna 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem