Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Konec školního roku – kontrola heren a pohostinství v Čáslavi

KUTNOHORSKO - Policisté se zároveň zaměřili na kontrolu řidičů, zda nejezdí pod vlivem návykových látek. 

V nočních hodinách dne 27. června 2014 a v brzkých ranních hodinách následujícího dne, se uskutečnila bezpečnostně-preventivní akce ze strany Obvodního oddělení Policie ČR Čáslav, primárně zaměřená na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholu a omamných a psychotropních látek („OPL“) ze strany dětí a mládeže a dále na kontrolu řidičů motorových i nemotorových vozidel a jejich osádek, v rámci dodržování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu („BESIP“).

K součinnosti byli dále přizváni :

  • Vojenská policie Tábor  (tři psovodi se psy)
  • Městská policie Čáslav   (čtyři strážníci)

U všech kontrolovaných řidičů byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu přístrojem Drager, u vytipovaných řidičů i kontrola na přítomnost OPL. Rovněž u vytipovaných motorových vozidel a jejich osádek byla provedena komplexní kontrola interiéru vozidla včetně zavazadlového prostoru, se zaměřením na možný výskyt OPL, kterou bezpečně detekují služební psi . Tímto způsobem bylo zkontrolováno celkem deset motorových vozidel, kdy v jednom případě služební pes označil jako pozitivní stopu vnitřní kličku dveří u spolujezdce řidiče. Tento dvaadvacetiletý spolujezdec se sám spontánně policistům přiznal, že má v kapse množství menší než malé sušiny marihuany-vyřešeno na místě v blokovém řízení za neoprávněné držení OPL v částce 500,-Kč, sušina zlikvidována.

Je třeba připomenout, že termín začátku bezpečnostní akce byl vybrán záměrně na poslední den školního roku a blížících se letních prázdnin.

Samotné akce se zúčastnilo celkem deset policistů z Obvodního oddělení Čáslav, tři policisté z Vojenské policie Tábor a čtyři strážníci Městské policie Čáslav.

V rámci opatření bylo zkontrolováno celkem pět objektů heren a pohostinství a dalších sedm lokalit kde jsme předpokládali možný pohyb dětí a mládeže (dětská hřiště, parky, autobusová a vlaková nádraží). Provedenou kontrolou nebyl v daných objektech a lokalitách zjištěn žádný výskyt nezletilých. Pozitivní kontrola dítěte byla až paradoxně v rámci silniční kontroly u jednoho z vozidel. Z jedné nezletilé dívky, která před pár dny oslavila narozeniny, byl cítit alkohol. Dechová zkouška byla pozitivní, 0,3 promile alkoholu v dechu. Dívka uvedla, že popíjela společně s rodiči. Věc oznámena na příslušný úřad.

Následně po půlnoci byla provedena takzvaná „uzávěra výjezdu z města Čáslav“, kdy byla kontrolována všechna motorová a nemotorová vozidla. V průběhu bezpečnostního opatření byla provedena nahodilá kontrola opuštěného objektu v blízkosti železniční dráhy ČD, kde bylo vypátráno celkem pět osob s kriminální minulostí, kteří tam neoprávněně obývali uvedené nebytové prostory (squatteři). Policisté je z místa vykázali a uložili jim pokutu v blokovém řízení, každému z nich ve výši 1.000,-Kč.

V rámci celé akce bylo uloženo celkem devět blokových pokut v celkové výši 6.200,-Kč. Bylo zkontrolováno celkem třicetsedm motorových vozidel a čtyřicetsedm osob.

V jednom případě bylo na místě sepsáno „oznámení o přestupku“, kdy řidič účelově nesouhlasil s přestupkem v dopravě (neměl u sebe při jízdě „zelenou kartu“). Policistům uvedl, že ročně si k zákonnému pojištění připlácí i tzv. pojištění proti pokutám za dopravní přestupky, a proto nebude on sám nic hradit a dle pokynů pojišťovny chce věc projednat ve správním řízení. Jedna bloková pokuta ve výši 100,-Kč byla uložena i neosvětlené cyklistce.

npor. Mgr. Lubomír Vilímek
vedoucí Obvodního oddělení
P ČR Čáslav

por. Mgr. Venduka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
30. června 2014

                                                                                                          

Odkazy do noveho okna

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 

Detailní náhled

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 2.

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 2... 

Detailní náhled

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 3.

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 3... 

Detailní náhled

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 4.

Bezpečnostně - preventivní akce Čáslav 4... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem