Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Konec svobody

Strakonice – Nástupu do výkonu trestu se snažil vyhnout. 

Sedmadvacetiletý muž ze Strakonic s bohatou kriminální minulostí, soudem odsouzený za majetkovou trestnou činnost k trestu odnětí svobody, se nástupu do vězení snažil vyhnout. Včera jeho pobyt na svobodě skončil.

Strakonická policejní hlídka obvodního oddělení prováděla hlídkovou činnost ve městě, když si všimla jim známého mladíka v ulici Písecká. Policisté dobře věděli, že je na muže vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Stejně tak, si muž všiml policejního vozu, a snažil se být před policisty neviditelný. Schovával se za sloupy budovy a asi tajně doufal, že si jej policisté nevšimnou. Ale postřeh, osobní a místní znalost policistů nelze podceňovat. Policisté se k muži přibližovali přímo, aby neměl moc možností zmizet. Ten na nic nečekal a dal se na útěk. Na policejní zákonné výzvy nereagoval a utíkal směrem do ulice Nádražní.  Policista začal muže pronásledovat. Výborná fyzická zdatnost policisty zřejmě překvapila i samotného útěkáře. Sprintem běželi ulicí Písecká, ulicí Nádražní směrem do ulice Alf. Šťastného, kde odsouzenému začaly ubývat fyzické síly. Policista muže dostihl v ulici Alf. Šťastného. Mladík už tušil, že ho tentokrát nástup do věznice nemine a vzdát se nehodlal. Bránil se, kladl aktivní odpor a pokoušel se policistovi ze sevření vytrhnout. To už na pomoc dorazil policejní psovod a muže společně omezili na svobodě. V poutech ho přivedli k policejnímu vozu, kde se mezitím začala srocovat známá partička mladíků, kamarádů, zadrženého muže. Snažili se kamaráda zachránit, stavěli se policistům do cesty a ospravedlňovali ho tím, že jejich kamarád nic neudělal, ať jej pustí. Jeden z partičky, 24letý mladík, nerespektoval policejních výzev, neustále zasahoval do policejního zákroku a choval se agresivně. A tak policisté přistoupili k použití donucovacích prostředků a 24letého muže zajistili pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Oba muži skončili na policejním oddělení, kde jim byly provedeny zkoušky na přítomnost alkoholu či drog. U 24letého muže byla naměřena hodnota alkoholu v dechu 1,77 promile a u jeho 27letého kamaráda pozitivní hodnota 0,99 promile alkoholu v dechu a pozitivní výsledek na THC a amfetamin (marihuana a pervitin).

Na obvodním oddělení ve Strakonicích oba muži zjihli. Ani pláč 27letého muže už nic nezměnil. Rozhodnutí soudu a příkaz k dodání do výkonu trestu zněl jasně. Odsouzený byl eskortován do věznice. Dosavadní porušování zákona a páchání trestné činnosti mladíka minimálně na nějakou dobu skončilo.   

por. Mgr. Jaromíra Nováková

27. října 2023

vytisknout  e-mailem