Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontroly chat a chalup

RYCHNOVSKO - V hledáčku policistů Orlické hory. 

I v letošní výjimečné zimní sezóně se v rámci výkonu své služby policisté obvodních oddělení zaměřují na kontroly chat a chalup v jejich teritoriích.

Část území, která spadá pod rychnovský územní odbor, leží v Orlických horách, oblíbené lokalitě chatařů a chalupářů. V rámci aktuálních opatření je většina jejich majitelů nemůže v tomto čase navštívit a zkontrolovat, a proto se na objekty zaměřují policejní hlidky. 

Policisté kontrolují zejména vstupní a všechny další dveře do budov i přilehlých staveb. Nezapomínají se přesvědčit ani o tom, zda jsou zabezpečená  okna nebo okenice. Zkontrolují i blízké okolí rekrečního objektu a majitelům zavěšením visačky s datem a kontaktem na obvodní oddělení oznamují, že jejich chatu či chalupu zkontrolovali. Pokud by u ní objevili známky vloupání či narušení objektu, pokračovali by podle daného postupu a majitele nemovitosti by hned kontaktovali. Zatím ale k této variantě nemuseli přistoupit, neboť všechny objekty, které se ocitly v jejich hledáčku, byly v pořádku, zajištěné a bez zjevných známek narušení.

POLICIE DOPORUČUJE:

  • Zajistěte si svůj objekt, zejména dveře a okna. Účinné je zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod. Vhodná je také instalace elektronické zabezpečovací signalizace, která v případě poplachu přivolá bezpečnostní agenturu či policii. Rozumné je nepodceňovat ani dobré sousedské vztahy. Vzájemná kontrola budov se jistě vyplatí.
  • Pokud máte podezření, že se do chaty či chalupy vloupala cizí osoba nebo že tam dokonce ještě přebývá, v žádném případě do objektu nevstupujte. Z bezpečného místa  zavolejte na linku 158. Předejdete tak případnému ohrožení vaší osoby a zničení stop, důležitých pro vyšetřování majetkové trestné činnosti.

Další informace k zajištění rekreačních objektů naleznete ZDE.

por. Mgr. Alena Kacálková
26. března 2019

vytisknout  e-mailem