Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kontrola cizinců v Plzeňském kraji

PLZEŇSKÝ KRAJ - Společně s policisty z cizinecké, pořádkové a dopravní policie se do akce zapojili i celníci z Celního úřadu pro Plzeňský kraj.  

V sobotu 18. října 2014 proběhla další z mnoha kontrolních akcí, které policisté cizinecké policie, pravidelně v rámci Plzeňského kraje realizují. Tentokrát se společně s policisty z cizinecké, pořádkové a dopravní policie do akce zapojili i celníci z Celního úřadu pro Plzeňský kraj. Akce byla zaměřena na odhalování nelegálního pobytu cizinců na našem území a s tím souvisejícího protiprávního jednání, především kontrolou plnění podmínek pobytu cizinců, vyhledávání nelegálního zaměstnávání, odhalování padělaných a pozměněných dokladů a listin, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a monitoringu bezpečnostní situace na území Plzeňského kraje. Cílem jejich kontroly byli cizinci a další pracující ve firmě, která se specializuje na výrobu adventního zboží. Pobytové kontroly policisté zrealizovali na třech provozovnách dané firmy a jedenácti ubytovnách, které jsou využívané v souvislosti s výrobou právě adventního zboží. Policisté společně s celníky zkontrolovali 711 cizinců, z nichž 541 byli cizinci pocházející z Evropské unie a 170 cizinců pocházejících z třetích zemí. Rovněž zkontrolovali 19 vozidel. Při těchto kontrolách policisté vypátrali jednu osobu, na kterou Okresní soud Plzeň-město vydal příkaz k zatčení, prověřují jedno podezření ze spáchání deliktu ubytovatele za neplnění povinností spojených s ubytováním cizinců dle zákona o pobytu cizinců na území České republiky a zároveň za porušení zmíněného zákona v rovině přestupku uložili 25 blokových pokut v celkové hodnotě téměř dvanácti tisíc korun. Dalších šest přestupků, které policisté při opatření zjistili, se týkalo provozu na pozemních komunikacích, za které uložili šest blokových pokut v celkové výši dvou tisíc šest set korun.
 
Celní úřad pro Plzeňský kraj v rámci kontroly nelegální zaměstnanosti zjistil u 26 cizinců výkon nelegální práce a u 318 osob ze zemí EU nebyla splněna informační povinnost u úřadu práce. Celníci nyní zjišťují, kdo je skutečným zaměstnavatelem cizinců, jelikož se nejednalo o zaměstnance kontrolované firmy, ale pracovních agentur.  
 
por. Ivana Jelínková, DiS.
tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje
 
por. Mgr. Jitka Blahutová
tisková mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj

21. října 2014

vytisknout  e-mailem