Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola koloběžek

Novojičínsko: Policisté zkontrolovali koloběžkáře na Knížecí cestě 

Cyklisté a jezdci na koloběžkách, včetně dětí, jsou v dnešní době nedílnou součástí silničního provozu. Nyní samozřejmě ve zvýšené míře. Policisté činí mnoho pro zajištění bezpečí těchto zvlášť zranitelných účastníků, současně obecně pro bezpečí v dopravě.

Při jedné z posledních akcí, v sobotu minulého týdne, směřovali novojičínští dopravní policisté, pozornost na koloběžkáře. Tato akce nebyla rozhodně první, ani poslední. A to nejen na Novojičínsku, ale v celém kraji. Policisté se zaměřují na cyklisty a řidiče koloběžek a elektrokoloběžek v denních i nočních hodinách, v obcích i mimo ně, včetně turistických míst.

V sobotu měli policisté stanoviště v horní části Knížecí cesty, která je spojnicí mezi beskydským sedlem Pustevny a trojanovickou částí Ráztoka. Jedná se o turistickou destinaci, kdy cesta je vyhledávaná i pro sjezd na koloběžkách. Kromě kontroly například technického stavu koloběžek, povinných přileb u dětí či kontroly střízlivosti jezdců hovořili s přítomnými na téma prevence, dodržování pravidel silničního provozu, opatrnosti a ohleduplnosti a podobně. Ani koloběřkářům se totiž nevyhýbají úrazy při jízdě. Zmíním například zranění koloběžkáře z minulého pátku (den před akcí), který jel odpoledne shodou náhod právě po Knížecí cestě. Zřejmě nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky a schopnostem řidiče způsobily, že na výjezdu ze zatáčky muž nezvládl řízení, vyjel mimo silnici a havaroval do příkopu. Se zraněním hlavy byl převezen do nemocnice. Výsledek dechové zkoušky byl u něj pozitivní, okolo 1,7 promile alkoholu v dechu.

Při sobotní akci na Knížecí cestě zkontrolovali policisté 25 koloběžek a jejich řidičů. Nezjistili a neřešili žádné zásadní pochybení. Zkontrolovali také dvě projíždějící vozidla, jejichž řidiči měli k jízdě místem povolení, rovněž u těchto bylo vše v pořádku.

Z pohledu osvěty a prevence není od věci připomenout, že při jízdě na koloběžkách platí pravidla jako pro cyklisty. Nezapomínejte tedy například na povinnost pro osoby mladší 18 let mít nasazenou a řádně připevněnou přilbu na hlavě. U dospělých je helma dobrovolná, ale policisté ji pro snížení rizika úrazu dospělým rovněž doporučují. Samozřejmostí je řádné vybavení koloběžky a zvláště za snížené viditelnosti užívání doplňků a oblečení s reflexními prvky. Dodržování pravidel silničního provozu je adresné všem účastníkům provozu. Platí i zákaz konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek před anebo během jízdy. Z rizikových faktorů při jízdě na koloběžce zmíním, že přejíždění nerovností na vozovce je obtížnější, zvyšuje pravděpodobnost nezvládnutí řízení a pádu jezdce. Koloběžky jsou pro řidiče vozidel snáze přehlédnutelné, opatrně pak při objíždění řady stojících vozidel (otevření dveří osádky vozidla).

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 24. července 2024

Odkazy do noveho okna

foto_koloběžky_Knížecí cesta

foto_koloběžky_Knížecí cesta 

Detailní náhled

foto_koloběžky_Knížecí cesta_02

foto_koloběžky_Knížecí cesta_02 

Detailní náhled

foto_koloběžky_Knížecí cesta_03

foto_koloběžky_Knížecí cesta_03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem