Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola řidičů - profesionálů

MS kraj - nejčastější přestupek? Nevyhovující technický stav  

Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se během uplynulého týdne v rámci celorepublikové akce zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Na vytipovaných stanovištích kontrolovali, jak jsou dodržovány povinnosti pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravováním osob a silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí. Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti. V konečném důsledku se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích.

Jak jsou na tom řidiči nákladních aut?

Během trvání akce policisté zkontrolovali celkem 179 nákladních automobilů. Porušení zákona zjistili u 80 řidičů, přičemž v sedmi případech byla porušení natolik závažná, (např. nevyhovující technický stav, přetížení a nezajištěný náklad), že řidičům byla další jízda zakázána. Právě nevyhovující technický stav vozidel byl nejčastěji zjištěným přestupkem (53 vozidel). Dalším velmi častým zjištěným přestupkem (celkem 36 případů) bylo porušení zákona v oblasti sociálních předpisů, čímž je např. nesprávné použití tachografu, nedodržení doby odpočinku a bezpečnostní přestávky, nesprávná manipulace s tachografem a paměťovými kartami. Pět nákladních automobilů bylo přetíženo a třináct mělo nesprávně zajištěný náklad. Čtyři řidiči nákladních aut překročili maximální povolenou rychlost a dva řídili pod vlivem alkoholu. Nedostatky v dokumentech řidiče, vozidla nebo dopravce policisté zjistili ve čtyřech případech.

A jak dopadli řidiči autobusů?

Policisté zkontrolovali celkem 40 autobusů, přičemž pouze jeden řidič porušil tzv. sociální předpisy (nedodržel dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky)

Celkové výsledky akce

Během trvání akce policisté zkontrolovali 536 vozidel. Včetně výše uvedených zjistili celkem 207 přestupků, z nichž 168 vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 139 300,- Kč a 39 oznámili příslušným správním úřadům. Nejčastějším porušením zákona, kterého se řidiči dopustili, byl tentokrát nevyhovující technický stav vozidla (celkem 67 vozidel, z toho 53 nákladních automobilů). Tzv. sociální předpisy, které se týkají řidičů profesionálů, nedodrželo celkem 37 řidičů, jak je uvedeno výše. Celkem 12 řidičů (z toho 4 řidiči nákladních vozidel) překročilo povolenou rychlost. Dva řidiči požili před jízdou alkohol (alarmující je, že v obou případech se jednalo o řidiče nákladních vozidel). Dvaceti řidičům, u kterých policisté pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 572 000,- Kč.


Závěrem

Můžeme opět konstatovat, že dopravně bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. O tom mimo jiné svědčí, že v počtu zjištěných přestupků byl na prvním místě nevyhovující technický stav kontrolovaných vozidel. Řidiči, a to nejen profesionálové, se musí připravit na skutečnost, že v podobných bezpečnostních akcích budou moravskoslezští policisté pokračovat. Jejich smyslem je řidičům a uživatelům vozidel připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
603 190 700

 

vytisknout  e-mailem