Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontrola rybářů a stanařů

Při kontrole nedošlo k protiprávnímu jednání 

V pátek 16. července 2010 byla pracovníky Odboru životního prostředí Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem a Českého rybářského svazu provedena kontrola osob, které rybaří, či provozují jiné rozmanité odpočinkové aktivity na přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem. Jelikož je Les Království pro svoji polohu a účel oblíbenou destinací návštěvníků, byly do kontrol zahrnuty zejména osoby, které se zde dopouštějí přestupků ve státní správě a v místní samosprávě. Mezi nejčastější “prohřešky” patří rybaření bez povolení a nedodržování předpisů pro chytání ryb dané Českým rybářským svazem, stanování na místech, kde je to zakázáno, rozdělávání ohňů v blízkosti lesních porostů, a i přes horké a suché počasí nerespektování základních zásad a pravidel chování v přírodě.

Preventivního výjezdu, se na pozvání pracovníků odboru ochrany životního prostředí zúčastnili i policisté Obvodního oddělení Policie ČR ve Dvoře Králové nad Labem.

Královédvorští policisté se po nalodění na motorový záchranný člun Markétka spolu s ostatními vydali na kontrolu obou břehů po celé délce přehrady směrem k obci Debrné. Plavba probíhala bezpečně pod velením osob, které jsou držiteli tzv. kapitánských zkoušek, čili dostatečně fundovaných k řízení lodí. Během plavby byli zkontrolováni všichni rybáři, kteří se v tuto dobu věnovali svému koníčku. Kontroly probíhaly tak, že po přistávacím manévru na vhodném místě u břehu a zajištění lodi, vystoupily příslušné pověřené osoby na břeh, kde zkontrolovaly veškerou výbavu a úlovky rybářů a všechny doklady, které musí mít při sobě pro legální provozování rybolovu.

Tentokrát, přes několik drobných nedostatků při vyplňování rybářských lístků, bylo vše v pořádku a kontrolované osoby dobrovolně a ochotně předložily vše, co od nich bylo požadováno. Díky tomu nedošlo k žádným problémům či nějakému případnému vyhrocení situace při kontrolách.
Posádka z Markétky doplula až do míst, kde by plavba vzhledem k výšce hladiny nebyla bezpečná. Zde se vylodila a navštívila přírodní tábor K2, který je vybudován v lesním porostu ve stráni nad levým břehem řeky Labe. V táboře byl přítomen zdejší správce, který všechny provedl umně zbudovaným táborem. Po chvíli se vydala Markétka na zpáteční plavbu a posádka pokračovala ve svém hlavním úkolu.

V průběhu kontroly nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání ze stran kontrolovaných osob. Všichni zúčastnění se na místě shodli, že podobné kontroly mají smysl a je potřeba v nich nadále, minimálně během letních prázdnin, pokračovat. Přítomnost policistů na palubě člunu byla přínosem pro bezpečnost všech zúčastněných, akci dala formálnější ráz, i přesto, že nemuseli přímo na místě nijak zasahovat.

nstržm. Milan Písecký
27. 7. 2010

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem