Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Kontrolní akce v Chotěbuzi

Karvinsko - kontroloní akce v Chotěbuzi přinesla výsledky 

V noci z pondělí 2. listopadu na úterý 3. listopadu uskutečnili pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz bezpečnostní akci „Autobus“. Svou pozornost zaměřili na zjišťování nelegálního pobytu cizinců využívajících pro cesty mezinárodní autobusovou přepravu. Při kontrolách v obci Chotěbuz na silnici E 75 ve směru z Polské do České republiky policisté zkontrolovali 76 osobních motorových vozidel, 4 autobusy, 8 mikrobusů a 191 osob, z toho 181 cizinců.

Během akce policisté kontrolovali ženu, která cestovala v linkovém autobuse z Polska do Prahy. Pětatřicetiletá cizinka předložila platný cestovní pas Ukrajiny s polským vízem, které ovšem pro pobyt na území ČR nepostačuje. Policisté s ní zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutím o vyhoštění na dobu šesti měsíců. Na základě Smlouvy mezi vládami České a Polské republiky byla žena dnes dopoledne předána polským policejním orgánům.

O pár hodin později kontrolovali policisté osádku osobního vozidla BMW s rakouskou mezinárodní poznávací značkou. Se třemi dospělými cestovaly také dvě děti, všichni občané Ruska. Čtyřiadvacetiletý řidič předložil rakouský doklad s přiznaným statutem uprchlíka, ovšem jeho dva spolujezdci, třicetiletá žena a osmatřicetiletý muž, u sebe měli pouze polské doklady, které jsou vydávány žadatelům o mezinárodní ochranu. Jednatřicetiletého řidiče policisté předvedli na služebnu inspektorátu k sepsání protokolu a poté ho propustili. S oběma dospělými cizinci policisté zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o vyhoštění na dobu jednoho roku. Do doby, než budou na základě mezinárodní úmluvy předáni zpět do Polska, je policisté převezou do zařízení v Bělé Jezové, které je speciálně přizpůsobeno pro rodiny s dětmi
 

vytisknout  e-mailem