Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kontrolovaný řidič neuposlechl výzev policie

PLZEŇSKÝ KRAJ - Na Stodsku kontrolovala hlídka řidiče s platným zákazem řízení motorových vozidel. I při kontrolách dodržování vládních opatření nezapomínáme na naši "běžnou práci" a zaměřujeme se na vyhledávání trestné činnosti. 

Dnes v dopoledních hodinách prováděla na jižním Plzeňsku smíšená hlídka – policista a příslušník Armády České republiky kontrolní činnost nad dodržováním vládních opatření. Po ukončení kontroly na pevném stanovišti se vydala hlídka vykonávat další kontrolní činnost v okolí města Stod a Chotěšov. Při projíždění tohoto úseku si policista všiml vozidla, které, dle jeho místní a osobní znalosti, má řídit muž, jenž má vysloven platný zákaz řízení motorových vozidel. Hlídka tedy začala ujíždějící vozidlo pronásledovat. Řidič zastavil v obci Stod a ve vozidle se z místa řidiče přemístil na zadní sedadla. Muž odmítal jakoukoliv spolupráci s policií a nechtěl opustit prostor vozidla, aby s ním mohli kolegové provést další procesní úkony. Komunikace hlídky s mužem ležícím na zadních sedadlech, který se přitom držel i madel v automobilu, trvala několik minut, a to zcela bezúspěšně. Policisté tedy přistoupili k zákonným výzvám, na které muž vůbec nereagoval, a proto byly proti němu použity donucovací prostředky. Muž, ročník narození 1983, byl omezen na osobní svobodě a převezen k provedení dalších úkonů na obvodní oddělení. Alkohol a přítomnost omamných a psychotropních látek policisté u muže vyloučili na základě provedených zkoušek. Případem se nyní zabývají stodští policisté, kteří vedou ve věci zkrácené přípravné řízení.

Chtěli bychom v této souvislosti rovněž poděkovat tudy projíždějícímu řidiči nákladního vozidla, který kolegům nabídl svou aktivní pomoc.

Závěrem chceme veřejnost ujistit, že se vždy v prvé řadě snažíme s kontrolovanými osobami při řešení protiprávního jednání najít smírčí cestu. Ke krokům, jako je použití donucovacích prostředků, přistupujeme pouze v ojedinělých případech, tedy když je to nutné a jiná cesta řešení není účinná nebo možná.

mjr. Pavla Burešová
19. března 2021

vytisknout  e-mailem