Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kontroly bezpečnostního materiálu

Jihočeský kraj - Policisté Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál prováděli v uplynulých dnech kontroly v rámci Jihočeského regionu. 

Oslavy osvobození a konce II. světové války v Jihočeském kraji
 
 
Každým rokem v období května probíhají oslavy osvobození a konce druhé světové války v celé republice. Nejinak je tomu i v Jihočeském kraji. 
 
Zvykli jsme si, že v rámci těchto oslav probíhají ukázky historických bojů, při kterých účastníci mohou obdivovat různé zbraně, bojovou techniku, ale i uniformy členů klubů vojenské historie. Tyto akce podléhají zvláštnímu povolovacímu režimu a nad jejich konáním provádí dohledové akce právě Policie České republiky.     
 
V rámci Jihočeského kraje proběhlo od 3.5 do 10. 5. celkem 6 akcí (3. 5. Český Krumlov - zahrada pivovaru, 6. 5. Nová Pec - pod školou, Stožec - střed obce, 7. 5. Strážný - střed obce, 8. 5. Kardašova Řečice - náměstí, 10. 5. Kvilda - parkoviště v obci), do kterých se zapojují tradičně sběratelé historické vojenské techniky, členové klubů vojenské historie a další nadšenci pro bojové ukázky, kteří chtějí co nejreálněji přiblížit atmosféru posledních bojů v historii naší země.  
    
Dohledové akce ze strany Policie ČR spočívaly v kontrole dodržování stanovených postupů ve vydaných rozhodnutích, ale i v dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů samotnými aktéry bojových ukázek, držitelů zbraní, ale i v kontrole zbraní samotných, zrovna tak dokladů k nim náležejícím. V prostorách „rozbitých“ vojenských ležení policisté kontrolovali způsob zabezpečení zbraní i bezpečnostního materiálu, jako jsou obrněné transportéry, děla a další bojová vozidla či střelivo s akustickými nábojkami. Kontrole se nevyhnula ani povolená zábavná pyrotechnika, jejíž užití bývá součástí ukázek bojů druhé světové války. Kontrola byla postupně provedena Policií ČR odborem pro zbraně a bezpečnostní materiál na všech akcích a to v obou táborech armád německého Wermachtu či jednotek SS tak i vojáků Rudé armády. Nebyly shledány žádné nedostatky či závažná pochybení.
 
 
Plk. Ing. Mgr. Irena Nová
Vedoucí odboru Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál

 

 

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

15. května 2014

 

Odkazy do noveho okna

Bezpečnostní materiál

Bezpečnostní materiál 

Detailní náhled

Bezpečnostní materiál II.

Bezpečnostní materiál II. 

Detailní náhled

Bezpečnostní materiál III.

Bezpečnostní materiál III. 

Detailní náhled

Ukázky bojů na Kvildě I.

Ukázky bojů na Kvildě I. 

Detailní náhled

Ukázky bojů na Kvildě II.

Ukázky bojů na Kvildě II. 

Detailní náhled

Ukázky bojů na Kvildě III.

Ukázky bojů na Kvildě III. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem