Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kontroly chat mimo sezónu

PRAHA VENKOV - ZÁPAD – Tento týden bylo v chatových oblastech a zahrádkářských koloniích u Mníšku pod Brdy rušno a bezpečno. Že to nejde dohromady? 

Preventistka Územního odboru Prahy venkov – Západ a strážníci Městské policie Mníšku pod Brdy se pohybovali tento týden v chatových oblastech a zahrádkářských koloniích u Mníšku pod Brdy. Kontrolovali chaty, zahradní domky a jejich zabezpečení včetně oplocení. Naštěstí, nikdo je v žádném objektu, mimo majitelů, nepřekvapil. Nezjistili žádný napadený objekt.

Při preventivní akci rozdali chatařům a zahrádkářům letáky s preventivními radami, upozornili je na nebezpečí vloupání do objektů a poradili jim, jak zabezpečit chaty a podobné objekty. Tam, kde nikoho nezastihli, dali letáky s oznámením o provedené kontrole do dveří chat nebo oplocení. Letáky jsou také k dispozici na Městském úřadě v Mníšku pod Brdy.

Cílem takovýchto preventivních návštěv rekreačních oblastí, rozhovorů a navazování neformálních vztahů s chalupáři a zahrádkáři, je předcházení možné majetkové kriminalitě. Musíme ocenit všímavé chataře, kteří hrdě hlásili, že chaty před zloději hlídají. To bylo zřetelné i z jejich okamžité reakce na přítomnou policistku a strážníky, měli zájem, zda mohou pomoci, pokud se něco stalo, zda po někom pátráme atp.

Ještě pár základních rad na závěr k zabezpečení chalupy:

  • Zabezpečte si rekreační objekt kvalitním bezpečnostním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi a uzamykatelnými okenicemi.
  • Pokud máte možnost, využijte i elektronické ochrany (kamer a fotopastí), případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
  • Objekt mějte správně pojištěný.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Nezveřejňujte jeho fotky na sociálních sítích a nebuďte tolik čitelní.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v objektu.
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly a přítomnosti majitele.

Pakliže dojde k vykradení objektu, zásadně do něj nevstupujte, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
28. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

informativní leták

informativní leták 

Detailní náhled

kontrola branky chaty

kontrola branky chaty 

Detailní náhled

kontrola chaty

kontrola chaty 

Detailní náhled

spolupráce

spolupráce 

Detailní náhled

chatová oblast

chatová oblast 

Detailní náhled

kontrola chaty

kontrola chaty 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem