Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly cizích státních příslušníků

Ms kraj: V kraji proběhla několikadenní akce 

Rovněž moravskoslezští policisté se zapojili do několikadenní celorepublikové akce „Cizinec“. Policisté se zaměřili na odhalování nelegálního pobytu cizinců a s tím souvisejícího protiprávního jednání, které spočívá v porušování zákona o pobytu cizinců na území České republiky a zákona o azylu. Mezi další dílčí úkony patřilo kromě jiného pátrání po hledaných osobách a věcech.

Problematika, která se dotýká cizích státních příslušníků, je specifická. V rámci našeho krajského ředitelství se jí zabývají především policisté odboru cizinecké policie. V rámci struktury odboru působí několik oddělení. Nelze vyjmenovat všechny činnosti, které policisté zastřešují, namátkou zmíním například provádění pobytové kontroly, udělování výjezdních příkazů, prodloužení doby platnosti a doby pobytu na krátkodobé vízum, prodloužení a ukončení přechodného pobytu na území republiky, vedení správního a přestupkového řízení, správní vyhoštění, zjišťování totožnosti cizích státních příslušníků, odhalování padělaných a pozměněných dokladů a podobně.

Akci „Cizinec“ realizovalo od pondělí do středy tohoto týdne v rámci teritoria Moravskoslezského kraje přes 80 policistů odboru cizinecké policie, součinnost poskytli příslušníci Celní správy České republiky a pracovníci Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj.

Policisté realizovali kontroly průřezem kraje na různých místech, jednalo se například o průmyslové zóny, ubytovací zařízení, místa bývalých hraničních přechodů, vlakové spoje a další. Zkontrolovali téměř 570 osob. Jednalo se především o občany ze zemí Evropské unie (500), zbývajících 70 zkontrolovaných osob bylo ze třetích zemí.

Policisté zjistili 11 přestupků, jednalo se o porušení zákona o pobytu cizinců (například: osoby nedisponovaly dokladem totožnosti). Výše udělených blokových pokut dosáhla 7 200 korun.

Dále, policisté zahájili celkem 11 správních řízení ve věci udělení správního vyhoštění, která se týkají občanů třetích zemí. Z uvedeného počtu bylo devět osob, které pracovaly, avšak nedisponovaly žádným pracovním povolením k výkonu práce na území České republiky. Další dvě osoby pobývaly na území republiky neoprávněně.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 30. března 2017

vytisknout  e-mailem