Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kontroly rekreačních objektů

LOUNY - Máte správně zabezpečenou chatu či chalupu? 

V minulých dnech se policisté vydali do zahradních a rekreačních lokalit na Podbořansku a Postoloprtsku zkontrolovat, zda majitelé mají správně zazimované chaty a chalupy. Jelikož právě tato roční doba nahrává zlodějům, kteří využívají, že příbytky jsou nyní již neobydlené a kradou co se dá, zaměřili se policisté v současné době hlavně na prevenci, aby riziko této kriminality eliminovali. Výjezdy do chatařských oblastí však neprovádějí jen plánovaně, ale také v rámci služby i namátkově, kdy rekreační lokality kontrolují často i v nočních hodinách nebo o víkendech. Na některé obchůzky se vydávají společně se služebními psovody a jejich psy. Bohužel i přesto tato kriminalita zatěžuje statistiky trestné činnosti dost vysokým nápadem. V loňském roce šetřili policisté lounského okresu celkem 55 případů, zatímco v roce 2011 jich bylo 44, tedy o jedenáct méně. Letos, od začátku roku do konce září, přibylo do statistik 36 skutků. Zloději nejvíc kradou různé elektrické a motorové nářadí, elektrické kabely, sekačky, křovinořezy, motorové pily, ale také sportovní potřeby, hlavně jízdní kola, nebo nábytek či oblečení. V rámci prováděných preventivních akcí upozorňují policisté prostřednictvím informativního letáčku majitele rekreačních obydlí na možnosti správného zabezpečení jejich příbytku před zloději.

Jaké má chatař či chalupář možnosti ochrany svého majetku?

  • Základem jsou mechanické zábranné prostředky aplikované na nejrizikovější místa objektů (např. bezpečnostní zámky, složitější uzamykací systémy, ochranné okenní fólie, skla).
  • Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice.
  • Nadstavbou je elektrická zabezpečovací signalizace. Problémem je, že zdaleka ne ze všech rekreačních objektů je telefonické či jiné spojení s okolním světem. Ovšem i tyto lze vyřešit. V takové lokalitě je určitě alespoň jedna telefonní linka k dispozici, k  níž lze připojit automatický telefonní hlásič, který po obdržení signálu o narušení vyvolá předem naprogramované jedno či více telefonních čísel, a předá tak informaci o narušení chráněného objektu zodpovědné osobě. Na hlásič lze připojit hlídání i více objektů.
  • Netradičním řešením je dále využití rádiových zabezpečovacích ústředen, které se instalují v objektech. Na jednotlivé ústředny v objektech se pak připojí nástražné detektory. Jde o jednoduchou a spolehlivou detekci pohybu pachatele v objektu, kdy detektor i instalace jsou skryté. Jejich montáž je velmi rychlá. V otázkách zabezpečení se majitelé rekreačních objektů musí striktně řídit podmínkami a názory pojišťoven. Pojišťovnám zatím stačí, aby byly zabudovány dobré zámky, mříže apod. Praxe ale ukazuje, že jsou-li mechanické zábranné prostředky osamocené, mohou v některých situacích vzbudit ještě větší agresivitu pachatelů a následná škoda je tím podstatně větší.
  • V každém případě, před ukončením sezóny, je důležité celý objekt řádně zajistit a odvézt z chaty nebo chalupy vše, co by mohl zloděj odcizit a s čím byste se neradi rozloučili.
  • Též není dobré v okolí chaty a chalupy nechávat volně přístupné nářadí nebo dokonce žebřík. Jsou to věci, které mohou zloději pomoci při vloupání do objektu.

nprap. Jaromíra Střelcová

Louny, 12. listopadu 2013

 

 

Odkazy do noveho okna

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

kontrola chat

kontrola chat 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem