Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly řidičů kamionů a autobusů

Ms kraj - na kontrolu řidičů kamionů a autobusů se uplynulý týden zaměřili policisté společně s celníky  

Na důkladnou kontrolu autobusů a užitkových vozidel, převážně nákladních automobilů a kamionů, se během uplynulého týdne (od 23. do 29. července 2012) v rámci celorepublikové akce zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Víkendové kontroly pak proběhly za asistence pracovníků skupiny mobilního dohledu Celního ředitelství Ostrava. Na vytipovaných stanovištích policisté kontrolovali, jak jsou dodržovány povinnosti stanovené pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravou osob, jak jsou dodržovány povinnosti pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí, technický stav vozidel, dodržování přestávek a dob odpočinků, zkrátka, zda řidiči dodržují obecně platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (z. č. 361/2000 Sb.). Kromě dohledu nad bezpečnosti v silničním provozu se policisté zaměřili na pátrání po odcizených motorových vozidlech a věcech a pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a cizincích, kteří se na našem území zdržují nelegálně.

Během trvání akce policisté zkontrolovali 752 vozidel, z toho 448 nákladních automobilů a 107 autobusů. Přestupky v dopravě u sledované skupiny řidičů zjistili u 85 řidičů (78 nákladních vozidel a 7 autobusů). Nejčastějšími porušeními zákona v těchto případech byl nevyhovující technický stav, přičemž 5 kamionů a 1 autobus byly v takovém stavu, že bezprostředně ohrožovaly bezpečnost silničního provozu. Policisté řidičům zakázali další jízdu a dvěma uložili kauce v celkové výši 40 000,- Kč. Další dvě kauce v celkové hodnotě 35 000,- Kč uložili zahraničním dopravcům, u kterých pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení. Dva řidiči (1 autobusu a 1 nákladního auta) nedodrželi zákonem danou bezpečnostní přestávku a dobu jízdy. Porušení Směrnice Evropského parlamentu a Rady, tzv. ADR a AETR, během této kontrolní akce policisté zjistili v osmi případech.
 


Celkové výsledky akce

Včetně výše uvedených porušení zákona policisté zjistili 205 přestupků, z nichž 186 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 19 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 90 200,- Kč.

Dva řidiči sedli za volant po požití alkoholu. Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasivní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili 25 osob (z toho 5 řidičů nákladních vozidel), kteří během jízdy nebyly připoutány a 1 dítě nebylo převáženo v autosedačce. Nevyhovující technický stav policisté zjistili u 91 vozidel.

Závěrem

Vzhledem ke každodenní situaci na našich silnicích a dálnicích je zřejmé, že bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. Navíc součinnost policistů a celníků v terénu při kontrolách, tak jako v minulosti, opět prokázala perfektní spolupráci obou složek. Řidiči, a to nejen profesionálové, se musí připravit na skutečnost, že v podobných bezpečnostních akcích budou moravskoslezští policisté pokračovat po celý rok. Jejich smyslem je řidičům a uživatelům vozidel připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
30.7.2012
 

vytisknout  e-mailem