Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kontroly se zaměřily na kamiony a autobusy

KRAJ VYSOČINA: Policisté zkontrolovali v rámci akce v kraji 453 vozidel 

V průběhu uplynulého týdne se na území Kraje Vysočina konala celorepubliková dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která současně probíhala ve všech členských zemích Evropské unie. V našem kraji se policisté zaměřili především na úsek dálnice D1 a na silnice prvních, ale i druhých. tříd, po kterých projíždějí přes českou republiku kamiony a dálkové autobusy.
 
Do akce bylo v Kraji Vysočina zapojeno celkem 38 policistů, kteří zkontrolovali celkem 453 vozidel a zjistili 115 přestupků, když 103 přestupků vyřídili na místě v blokovém řízení. Za tyto přestupky uložili pokuty v celkové výši 56 800 korun. Dvanáct přestupků pak policisté oznámili k projednání do správního řízení.
 
Celkem 60 zjištěných přestupků se týkalo porušení nejvyšší povolené rychlosti. Za tyto přestupky řidiči zaplatili v blokových pokutách celkem 37 400 korun. Čtyři přestupky překročení nejvyšší povolené rychlosti policisté oznámili k projednání do správního řízení. Pět přestupků se týkalo nepoužití bezpečnostních pásů a v 19 případech policisté zjistili, že řidič používá k provozu vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu. Osm přestupků nevyhovujícího technického stavu se týkalo řidičů kamionů a jeden měl nedostatečně zajištěný převážený náklad.
V jednom případě policisté při kontrole zjistili, že řidič porušil sociální předpisy, když nedodržel bezpečnostní přestávku a povolenou dobu jízdy. Za tento přestupek mu byla uložena v blokovém řízení pokuta ve výši 2000 korun.
 
Při akci prošlo policejní kontrolou celkem sedm dálkových autobusů a při jejich kontrolách policisté nezjistili žádný dopravní přestupek u řidičů autobusů ani žádnou závadu na autobuse.
 
„Dopravně – bezpečnostní akce typu TISPOL byla zaměřena zejména na dodržování povinností při provozování vnitrostátní a mezinárodní nákladní a autobusové silniční dopravy. Policisté kontrolovali především dodržování sociálních předpisů a dalších povinností,které vyplývají pro silniční nákladní dopravu,“ upřesnil plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. 
 
Policisté soustředili svoji pozornost také na kontrolu technického stavu užitkových vozidel, na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu souvisejících se správným upevněním nákladu i na odhalování nedovolené manipulace s kontrolními zařízeními a paměťovými kartami řidičů. 
 
Součástí akce bylo také pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Jednu hledanou osobu se podařilo policistům vypátrat. Na akci se v našem kraji podíleli v rámci součinnosti také příslušníci Generálního ředitelství cel.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
30. červenec 2013
 

vytisknout  e-mailem