Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kontroly v restauracích mají význam

Nepravidelné kontroly dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým osobám v restauracích a klubech, které provádějí policisté, začínají nést své ovoce. Zatímco v minulém roce zjistili policisté při jedné z kontrol i několik desítek podnapilých mladistvých, v letošním roce se při podobných akcích policisté setkávají spíše s jednotlivci. 

     Obdobná akce „Sběrač“ proběhla i tento víkend pod taktovkou Obvodního ředitelství policie Prahy IV.  Akci předcházela práce kriminalistů, kteří vytipovali podniky, kde se ve větší míře scházejí mladistvé osoby. V sobotních nočních a nedělních ranních hodinách se pak uskutečnila bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým osobám a pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Do akce byli nasazeni policisté z několika místních oddělení Obvodního ředitelství Praha IV a policisté z Pohotovostní motorizované jednotky, Speciální pořádkové jednotky, Cizinecké policie, Kynologického oddělení – psovodi, Služby kriminální policie a vyšetřování. Dále se na akci podílely pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí příslušného městského úřadu a strážníci městské policie. Celkem se do akce zapojilo na 100 policistů. Tito v průběhu noci prošli v obvodu městské části Praha 4 a Praha 12 celkem 6 restaurací a diskoték, ve kterých zkontrolovali přes 430 osob. Mezi těmito zjistili celkem 7 podnapilých mladistvých, které policisté, ve spolupráci s pracovnicemi OSPOD, předávali na policejních služebnách jejich rodičům. Zároveň policisté zjišťovali u těchto mladistvých, jakým způsobem se k alkoholu dostali, nebo kdo jim jej podal. Hladina alkoholu v dechu mladistvých se pohybovala většinou v rozmezí 1 až 1,5 promile alkoholu. Při akci byli kontrolováni také cizinci. Z 29 kontrolovaných si 2 převzali příslušníci cizinecké policie k vyřešení nedostatků u předložených dokladů totožnosti.
     Celá akce proběhla bez vážných incidentů, i když museli policisté občas vysvětlit některému z hostí podniku, že kontrolu provádějí na základě ustanovení zákona o Policii České republiky a provádí vstup za účelem kontroly živnostenské provozovny. Je vidět, že provozovatelé těchto podniků se z předešlých kontrol poučili a mladistvých podnapilců zřetelně ubylo. Policisté budou tyto akce i v budoucnu nepravidelně opakovat.
 
por. Bc. Ondřej Penc - 20. února 2012
Odkazy do noveho okna

0.77 promile

0.77 promile 

Detailní náhled

Kontrola osoby

Kontrola osoby 

Detailní náhled

Kontrola osoby1

Kontrola osoby1 

Detailní náhled

vstup od 18 let

vstup od 18 let 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem