Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kontroly ve Šluknovském výběžku

DĚČÍN - Informace k sobotní akci zaměřené na požívání návykových látek mládeží  

RUMBURK - Pod vedením Obvodního oddělení PČR Rumburk se v sobotu 26. listopadu 2011 konala rozsáhlá kontrola heren, barů a restauračních zařízení v několika městech Šluknovského výběžku. Při akci bylo zadrženo deset mladistvých pod vlivem alkoholu.
 
Nečekané kontrolní akce se v sobotu 26. listopadu zúčastnilo přes čtyřicet policistů z Rumburku, Varnsdorfu a Šluknova, z toho dvě skupiny speciálních pořádkových jednotek a šest rumburských kriminalistů.
Zároveň se v Rumburku a Šluknově konaly i bezpečnostní dopravní kontroly, při kterých byly dvěma řidičkám odebrány řidičské průkazy pro řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek (OPL). Jedna z nich přiznala, že je pod vlivem pervitinu, druhá tvrdila, že její intoxikace je staršího data. Obě ženy se podrobily lékařské kontrole a odběru krve.
Současně bylo rozdáno několik blokových pokut, ve většině případů pro špatný technický stav vozidla.
 
Kontroly na podávání alkoholu nezletilým se konaly v několika vlnách.
První byla zahájena ve 20.00 hod., policisté při ní zkontrolovali většinu heren v Rumburku a Jiříkově. O dvě hodiny později začala akce druhá, při níž byly znovu zkontrolovány herny v těchto dvou městech, policisté pak postupovali dál do Království, Šluknova, Velkého Šenova, Vilémova až do Dolní Poustevny. Během této akce byly v restauraci na Konírně v Rumburku zadrženy dvě nezletilé dívky pod vlivem alkoholu. Jedna byla z Rumburku, jedna z Jiříkova.
 
Po jedné hodině ráno se rozjela akce třetí. Policejní hlídky kontrolovaly poslední otevřené restaurace a herny v Rumburku. Až na jednu z nich, zela většina restaurací prázdnotou. Nejvíce rušno bylo v restauraci Na Hvězdě, kde byl ještě ve dvě hodiny ráno čilý noční ruch. Nacházelo se zde asi osmdesát hostů. Policisté zadrželi osm mladistvých, u nichž bylo v dechu naměřeno od 0,35 do 0,80 promile alkoholu.
Tři chlapci byli nalezeni v kabince na toaletách restaurace zrovna ve chvíli, kdy se snažili společně vykouřit ubalenou cigaretu s neznámým obsahem.
Osmnáctiletý mladík, který se chtěl o ni podělit se svými přáteli, byl po podání vysvětlení propuštěn a nadále bude stíhán na svobodě. Jeho dva společníci z Varnsdorfu, čtrnáctiletý a patnáctiletý, byli předáni rodičům. Výchovu a dozor rodičů nad oběma chlapci bude dále posuzovat příslušný odbor sociální péče.
 
Policisté akci považují za úspěšnou i co do kvality organizace a rozsahu zásahu, ale i do počtu zkontrolovaných osob a zařízení.
„Zjistili jsme, že ve většině restaurací majitelé a výčepní dodržují zákon a mladistvým nenalévají. Problém je však v restauracích, jejichž vlastníky jsou vietnamští obchodníci. Ti tyto zákony nedodržují a kvůli svému zisku klidně prodají alkohol i dítěti. Věříme, že soustavnými a nepříjemnými kontrolami a postihy, vycházejícími z těchto porušení, se nám podaří přimět i tyto podnikatele, aby také dodržovali české zákony,“ doufá vedoucí oddělení PČR Rumburk a velitel zásahu npor. Josef Hýbl.
  
 
Dne 1. prosince 2011
 
nprap. Petra Trypesová
prevence kriminality
Preventivně informační skupina Děčín
Tel.: 974 432 208, 724 156 293
E-mail : pisdc@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem