Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kopat do člověka je trestné

Při obraně manželky a svého majetku utržil rány pěstí a kopance do hlavy a obličeje. Násilníkovi teď hrozí až desetiletý trest. 

V sobotu, ve čtyři hodiny ráno cestoval manželský pár noční tramvají z Lazarské do Holešovic. Jak muž, tak jeho choť se posadili za sebe na sedadla a v klidu projížděli noční Prahou. Nad ženu se ale v jednu chvíli postavil mladík, který svým chování začal bez zjevných příčin narušovat veřejný pořádek. Různě si pohvizdoval, a celkově byl ve svém projevu značně hlučný, dá se říct na celé kolo. A aby toho nebylo málo, začal sedící ženě plivat do křížovek, jejichž luštěním si dotyčná krátila cestu. Žena se samozřejmě proti takovému chování ohradila, na což mladík reagoval velice neslušnými vulgarizmy na její adresu. Toto jednání zaznamenal manžel, který seděl na sedadle před svou partnerkou. Ten se jal bránit její čest. Proto vstal, a mladíka se snažil slovně, ve vší slušnosti uklidnit. Výtržník ale jeho slov nedbal, a navíc mravokárce „podsedl“ na jeho sedadlo. Na tom by nebylo nic až tak hrozného, pokud by neměl pětačtyřicetiletý muž u sedadla svůj batoh. Přes ten neurvalec nejprve hodil svou bundu, a na zastávce Strossmayerovo náměstí s ním začal vystupovat z tramvaje. V tu chvíli se okradený domáhal navrácení svého majetku. Při tom se ale dočkal toho, že ho nenechavec strhl na zem a uštědřil mu několik ran pěstí a kopanců do hlavy a hrudníku. A pak i s batohem opět odcházel pryč. Okradený ale nechtěl o svůj majetek přijít a proto mladíka doběhl se stejným úmyslem, jako poprvé, dostat zpět svůj batoh. Avšak přímo v křižovatce ulic M. Horákové Dukelských hrdinů se odehrála stejná scéna, jako předtím na zastávce tramvaje. Mladík poškozeného strhl na zem a opět ho opakovaně udeřil pěstí především do oblasti obličeje, kdy ležícímu muži v závěru ještě několikrát dupl na hlavu. Poté útočník odešel, jako by nic na nedalekou lavičku. Tam ho také o několik minut později zadrželi policisté pohotovostní motorizované jednotky.
 
Po předvedení na služebnu obvinil vyšetřovatel dvacetiletého mladíka hned ze tří trestných činů. Konkrétně mu je kladeno za vinu těžké ublížení na zdraví a krádež, obé ve stadiu pokusu, a výtržnictví. Za tyto delikty hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na deset let. Navíc soud akceptoval návrh na uvalení vazby na obviněného, a to především proto, že ten by měl zanedlouho stanout před soudem pro jiné protiprávní jednání. Určitou roli v rozhodování o uvalení vazby sehrál také trestní rejstřík dvacetiletého mladíka, který není úplně bez poskvrny.
 
Nutno zmínit, že napadený pětačtyřicetiletý muž musel po útoku násilníka vyhledat lékařské ošetření, kdy léčení zranění by mělo trvat delší dobu.
 
Druhou část celého incidentu zachytily kamery městského kamerového systému v pravé spodní části obrazu přiloženého videa.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 12. 2014

vytisknout  e-mailem