Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V případě nouzové situace pomohou čeští policisté

Na Balkán se na dva prázdninové měsíce opět vrací policisté, kteří jsou připraveni pomáhat turistům při řešení vážných problémů s tamní policií a úřady. 

Kromě roční covidové přestávky jsou již druhé desetiletí běžnou součástí turistické sezóny v Chorvatsku a Bulharsku společné hlídky českých, chorvatských a bulharských policistů. I když čeští policisté slouží beze zbraně, mohou díky znalosti jazyka a místního právního prostředí pomoci turistům při závažných problémech, které mohou během dovolené nastat.

V červenci bude ve vybraných letoviscích na Jadranu a u Černého moře sloužit 8 policistů a stejný počet i v srpnu. Každoročně se policisté bohužel setkávání i s případy, které by v Česku šlo hodnotit jako zneužití tísňové linky 158. Krizové telefony neslouží pro případy zapomenutých klíčů od pokoje či dohledání nejbližší lékárny, kde lze koupit přípravky na spálená záda. Právě podobný hovor může oddalovat účinnou pomoc někomu, kdo se ocitne ve skutečně tíživé situaci, ať už se stane obětí závažného trestného činu, nebo tragické nehody.

Důležití je také si uvědomit, že v příadech přímého ohrožení či nouzové situace fungují běžné tísňové linky záchranných složek a také evropsk tísňová linka 112, stejně jako v České republice (všechna telefoní čísla v přiloženém letáku). Jejich kontaktování je nutné pro rychlý a učinný zásah.

Také pro letošní rok připravili policisté informační leták pro veřejnost, který jim pomůže předcházet a případně zvládat nepříjemné situace, které mohou na dovolené nastat. Kromě internetových stránek www.policie.cz ho budou mít k dispozici i zástupci cestovních kanceláří a hoteliéři v obou dovolenkových destinacích.

Kontaktní informace:

Chorvatsko

Omiš                                +385 917 624 768 a +385 915 890 610

Šibenik a Vodice             +385 955 882 338 a +385 989 491 073

Bulharsko

Primorsko:             +359 895 132 009

Neseber:                +359 895 132 107

 

vytisknout  e-mailem