Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kořistí dvojice se stal handicapovaný muž

NÁCHODSKO – Pod záminkou pomoci mu z účtu vybrali přes 90.000 korun. 

platební karta.jpgIlustrační foto/Policie ČRZkrácené přípravné řízení proti vykutálené dvojici, ženě ve věku 38 a muži ve věku 43 let, zahájili v pondělí 12. 6. 2017 policisté z náchodského oddělení hospodářské kriminality. Na základě shromážděných důkazů je viní z toho, že oklamali svého známého, 64letého invalidního důchodce a z jeho účtu mu v době od února do dubna 2017 bez jeho souhlasu vybrali přes devadesát tisíc korun. 

Zjistili jsme, že všichni tři se znali jako obyvatelé jedné z ubytoven v České Skalici. V únoru 2017 žena nabídla špatně slyšícímu staršímu sousedovi pomoc ve finančních záležitostech a on jí krátkodobě svěřil platební kartu ke svému účtu. Z dalšího šetření pak vyplynulo, že zmíněná žena a muž od té doby společně vybírali z jeho účtu prostřednictvím bankomatů peníze, které užívali pro svoji potřebu. V průběhu třech měsíců neustále oddalovali vrácení platební karty a handicapovanému důchodci postupně vybrali z účtu jeho invalidní důchod i peníze z úvěru a půjčky, které mu žena zařídila. Celková částka jejich neoprávněného zisku přesáhla 90.000 korun.

Policie muže i ženu v pondělí 12. 6. 2017 zadržela a zahájila s nimi trestní řízení pro přečiny neoprávněného opatření platebního prostředku a krádeže. Po zkráceném přípravném řízení je v úterý 13. 6. 2017  z policejních cel eskortovali přímo k soudu vyslechnout si rozhodnutí o své vině a trestu. Hrozí jim až dva roky vězení, zákaz činnosti, propadnutí věci i peněžitý trest.

por. Mgr. Eva Prachařová
14. 6. 2017

vytisknout  e-mailem