Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Koupil mobil na bazarovém portálu, čeká na něj dodnes

NÁCHODSKO – Na internetu číhají i podvodníci, inzerují, prodávají, neposílají 

iphon-ilustrační fotoIlustrační foto/Archiv
Na praktiky dnes již klasického internetového podvodníka zřejmě koncem měsíce února 2013 naletěl 36letý muž z Broumovska, který si koncem února 2013 na jednom z bazarových portálů zakoupil za výhodnou cenu mobilní telefon Iphone 4S.
 
Až do chvíle, než prostřednictvím internetového bankovnictví zaplatil, ze zdál být obchod zcela v pořádku, pak se prodejce náhle odmlčel. Od data zaplacení uběhl už více než měsíc, mobil ale na adresu kupujícího stále nedorazil. Ze strany prodejce ustala i jakákoli komunikace. Muž, který je momentálně bez zaplacených peněz i bez telefonu se pochopitelně cítil podveden a přišel vše ohlásit na policii.
 
Vzhledem k tomu, že za nedodaný telefon zaplatil částku 5.500 korun, policie zaevidovala případ jako přečin podvodu. Pokud se ukáže, že prodejce skutečně neměl čisté úmysly, může poputovat až na dva roky do vězení.
 
Při internetových transakcích policisté nabádají k opatrnosti. Pokud občané narazí na nepoctivce, ať jeho jednání přijdou policistům nahlásit. V případě, že se takový inzerent podvodnými prodeji živí, mohou uchránit další potenciální oběti a hlavně mohou pomoci podvodníka odhalit a usvědčit.
 
V minulém roce policisté na Náchodsku prověřovali desítky případů podvodů na internetových inzertních portálech. V jednom případě se podvodnými prodeji živila celá rodina. Peníze si nechali posílat ně několik účtů, počet okradených přesáhl dvě stě a způsobené škody čítaly téměř tři sta tisíc korun.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
4.4.2013 v 15.00

vytisknout  e-mailem