Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kovy kradl na železnici

TEPLICE - Hrozí mu až šest let; Seniorka naletěla podvodníkovi... 

Kovy kradl na železnici
     Až šestiletým pobytem ve vězení může skončit pro 29letého recidivistu série krádeží, kterých se dopustil v posledním měsíci na Teplicku. Zloděj si „přivyděláva1“ sběrem barevných kovů, problém byl ale v tom, že je kradl z prostoru železničních tratí.  Během září nejméně ve dvou případech odcizil ze stykových transformátorů měděné vinutí, čímž zařízení poškodil a způsobil tak poruchu kolejového obvodu. Následkem bylo znemožnění kontroly volnosti daného úseku, protože poškozený kolejový obvod indikoval obsazení koleje, přestože ve skutečnosti obsazena nebyla. Koncem října pak demontoval a následně odcizil ze 13 výhybek spojovací tyče, táhla a další železné součástky v hodnotě téměř 50 tisíc korun. Muž, který již byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen, byl obviněn z trestných činů krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.
 
Seniorka „naletěla“ podvodníkovi
     Důvěřivosti starších osob občas využívají podvodníci, kteří se pod různými záminkami snaží od seniorů vylákat peníze. Pachatelé zkoušejí různé triky, například tvrdí, že měli nehodu a potřebují peníze na odtah vozidla, své budoucí oběti přesvědčují, že vyhráli peníze v loterii, nebo že jim nesou přeplatky za energie. Přestože v rámci besed a přednášek často varujeme seniory před takovými případy a radíme jim, jak se v podobných situacích zachovat, stále existují lidé, kteří nejsou dostatečně opatrní a stávají se proto oběťmi bezohledných podvodníků. Nasvědčuje tomu i skutek, který v současné době prošetřují tepličtí policisté. V pondělí odpoledne vylákal dosud neznámý pachatel od 83leté seniorky čtrnáct tisíc korun, když jí přesvědčil, že je známým jejího syna, který mu slíbil, že mu jeho matka peníze půjčí. Důvěřivá žena podvodníkovi uvěřila a finanční hotovost mu vyplatila. Pokud celý případ skončí u soudu, pachateli hrozí za přečin podvodu maximálně dvouleté vězení.
 
„Očesané“ Porsche
     Škodu za čtvrt milionu korun způsobil dosud neznámý zloděj, předmětem jehož zájmu se stalo luxusní auto. Po překonání brány vnikl na nádvoří domu v Bílině, kde se následně vloupal do zaparkovaného vozidla Porsche Cayenne. Z auta si odnesl DVD rekordér a sportovní potřeby, navíc demontoval a odcizil všechna čtyři kola, přední světlomety, zpětná zrcátka a další součástky. Majitel „očesaného“ vozidla vyčíslil škodu na odcizených věcech na bezmála 200 000 korun, přibližně 60 tisíc budou stát opravy způsobených škod. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu za přečiny krádeže a poškození cizí věci trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.
 
 
Teplice, 2. 11. 2011, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí PČR ÚO Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem