Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní a podvody – obvinění 16 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi koncem června 2024 šestnáct osob (15 občanů České republiky a jednoho cizince). Ty následně obvinili z trestných činů „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“, „úvěrový podvod“, „dotační podvod“ a „účast na organizované zločinecké skupině“. 

Trestné činnosti se podle našich závěrů obvinění dopouštěli převážně v Jihomoravském kraji. V období nejméně od 1. ledna roku 2019 do současnosti měli jako součást společenství více osob s vnitřní organizační strukturou systematicky vystavovat a do účetnictví zaúčtovávat fiktivní faktury, jejichž prostřednictvím měli uměle navyšovat obchodním společnostem ekonomické ukazatele, zejména objem závazků, pohledávek, a tak i obrat. Tyto zcela nepravdivé hospodářské výsledky pak měli předkládat úvěrujícím bankám a veřejnoprávním institucím poskytujícím dotace (včetně dotací evropských) tak, aby úvěry a dotace získali. Neoprávněným uplatněním nároku na odpočet daně ze zmíněných fiktivních nákladů měli rovněž zkrátit daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob. Tímto jednáním měli obvinění způsobit České republice škodu přesahující 70 milionů Kč. 

V rámci úkonů trestního řízení provedli kriminalisté NCOZ více než desítku domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor a pozemků. Do současné doby byly zajištěny nemovitosti a finanční hotovost v předpokládané hodnotě téměř 50 milionů Kč (jako tzv. náhradní hodnota za spáchané trestné činy). Na případu se v rámci metody Daňové Kobry podílelo Generální finanční ředitelství a Finanční analytický úřad (FAÚ).

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tresty odnětí svobody až na 12 let. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. 
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
2. července 2024

vytisknout  e-mailem