Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení DPH za více než 149 milionů Kč

Tým Daňové Kobry (kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a příslušníci Celní správy ČR) provedl v uplynulých dnech rozsáhlou operaci, při které byla zadržena organizovaná skupina osob, která měla od října 2019 do března 2023 zkrátit daň z přidané hodnoty o více než 149 milionů korun. 

Hlavní organizátor měl vytvořit organizovanou skupinu, která se měla podílet na vystavování fiktivních faktur za účelem snížení daňového základu. Skupina podle našich závěrů systematicky vytvářela faktury na neexistující zdanitelná plnění, které poté měla využívat k umělému snižování daňových povinností u koncových odběratelů (reálně fungujících podnikatelských subjektů). K tomuto měla mít k dispozici řadu společností, které nevyvíjely žádnou činnost a byly vedeny na tzv. bílé koně. 

Po několikaměsíčním prověřování kriminalisté NCOZ provedli společně s celní správou rozsáhlou operaci s krycím názvem ORBIT. Na 51 místech celé České republiky byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a došlo k zadržení podezřelých osob.

Do akce bylo nasazeno celkem 130 policistů a 80 celníků.

Kriminalisté následně obvinili 30 fyzických osob a 18 právnických osob ze zvlášť závažného zločinu „účast na organizované zločinecké skupině“ podle ustanovení § 361 odst. 1 alinea druhá trestního zákoníku a zločinu „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“ podle ustanovení § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), písm. c) trestního zákoníku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny ve smyslu ustanovení § 107 odst. 1 trestního zákoníku formou spolupachatelství podle ustanovení § 23 trestního zákoníku. 

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal na základě našeho podnětu návrh na vzetí do vazby u hlavního organizátora trestné činnosti, který Obvodní soud pro Prahu 2 akceptoval.  

Prověřování této věci vedli příslušníci celní správy odboru pátrání Hradec Králové od října 2021 v rámci Daňové Kobry.  

Při realizaci bylo rovněž provedeno rozsáhlé zajištění majetků obviněných osob ve výši téměř 50 milionů korun (nemovitosti, automobily, finanční prostředky, šperky a hodinky). Finanční šetření však dále pokračuje. 

Na případu s kriminalisty a celníky rovněž spolupracovala Finanční správa ČR a Finanční analytický úřad. 

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům této trestné činnosti trest odnětí svobody až na 12 let. 
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
17. října 2024

vytisknout  e-mailem