Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež broušených váz kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Obviněný muž byl vzat do vazby 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout osmadvacetiletého muže, který se vloupal do budovy firmy a odcizil broušené vázy. Škoda, kterou způsobil, byla vyčíslena na necelých 150 tisíc korun. Muž se také vloupal do vozidla a dále ještě s o čtyři roky starším komplicem podvedli dalšího muže. Tento týden kriminalisté osmadvacetiletého muže zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání, byl obviněn ze spáchání tří trestných činů. Jedná se o recidivistu, který byl za majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestán, na podaný návrh byl muž vzat do vazby.

V polovině září přijali policisté oznámení o vloupání do budovy firmy v obci nedaleko Jihlavy, kam se pachatel dostal po rozbití okna a odcizil broušené křišťálové vázy. „Krádeží váz vznikla škoda nejméně padesát tisíc korun,“ upřesnil por. Mgr. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, další škoda přibližně sedmdesát tisíc korun vznikla poškozením váz a necelých dvacet tisíc korun způsobil pachatel poničením oken a vybavení. Případ začali ihned po přijetí oznámení policisté prověřovat. Místo činu ohledali, zadokumentovali, zajistili stopy a v lokalitě provedli důkladné šetření. Dále zahájili úkony trestního řízení a začali po pachateli intenzivně pátrat. Kriminalisté prováděli operativní šetření, shromažďovali a vyhodnocovali poznatky i získané informace. Na základě prověřování se jim podařilo podezřelého vypátrat a zjistili, že krádež váz není jediná trestná činnost, kterou má na svědomí. Podezřelý byl totiž muž ještě z vloupání do vozidla a podvodu.

„Osmadvacetiletého muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti jsme zadrželi na začátku týdne v odpoledních hodinách v Jihlavě,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že zadržený byl umístěn do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Jihlavy. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu podvodu,“ dodal komisař Radomír Němec. Obviněný muž byl v minulosti již čtyřikrát soudně trestán a v současné době je proti němu vedeno ještě další trestní řízení pro jinou trestnou činnost.

Osmadvacetiletý muž je obviněn z toho, že se vloupal do objektu firmy v obci nedaleko Jihlavy, odcizil zde broušené vázy a další poškodil. Dále v druhé polovině července vnikl v dopoledních hodinách do vozidla Audi, které stálo zaparkované před budovou v průmyslové zóně Jihlava – Střítež. Z automobilu odcizil autorádio, nářadí a oblečení v celkové hodnotě necelých deset tisíc korun. „Ukradené věci se muž snažil zpeněžit a takto získanou finanční hotovost poté používal pro svoji potřebu,“ upřesnil komisař Jiří Vojtíšek.  

Další trestné činnosti, z které je osmadvacetiletý muž obviněn, se dopustil ještě s dvaatřicetiletým spolupachatelem. Společně podvodně přesvědčili dalšího muže, aby si pronajal v jihlavské půjčovně nářadí rozbrušovací motorovou pilu a později ještě bourací kladivo. Podvedenému tvrdili, že nářadí v celkové hodnotě přes čtyřicet tisíc korun, potřebují půjčit na provedení práce, místo toho ale nářadí od muže vzali a zastavili ho v jihlavské zastavárně.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání také dvaatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinu podvodu. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí osmadvacetiletého muže do vazby, po rozhodnutí soudem byl vzat obviněný do vazby a policisté ho eskortovali do věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchanou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

7. října 2016 

vytisknout  e-mailem