Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež buldozeru kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Ze spáchání trestného činu byli obviněni dva muži 

Kriminalistům Územního odboru Jihlava se podařilo objasnit krádež buldozeru, ke které došlo ve čtvrtek 8. listopadu v katastru obce Bílý Kámen. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů z Jihlavska, oba byli obviněni ze spáchání trestného činu. Nad svým jednáním vyslovili lítost. Ukradený buldozer v hodnotě přibližně 170 tisíc korun kriminalisté vypátrali, zajistili a poté si ho převzal zpět jeho majitel.
 
Oznámení o krádeži buldozeru přijali policisté v pátek 9. listopadu. Případ převzali kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování a začali okamžitě po pachateli a odcizeném pracovním stroji pátrat. Na místě, kde ke krádeži došlo, provedli ohledání, šetření a zajistili nalezené stopy. Dále provedli šetření u majitele buldozeru. „Na základě operativního šetření a poznatků získaných od občanů se nám podařilo získat informace o trase, kterou se odtahové vozidlo s naloženým odcizeným pracovním strojem po krádeži vydalo,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Z provedeného prověřování a získaných informací se kriminalistům podařilo dopracovat až k zjištění místa, kam byl buldozer po krádeži odvezen a k totožnosti mužů, kteří byli z krádeže podezřelí. V polovině minulého týdne kriminalisté do objektu na Kutnohorsku vyjeli a odcizený pracovní stroj zde nalezli a zajistili. Následně zadrželi i dva muže důvodně podezřelé z krádeže.
 
K objasnění případu v takto krátké době přispěli také občané, kteří v době krádeže na místo náhodně přijeli a aniž by věděli, že zde právě dochází ke spáchání trestného činu, nakládání buldozeru zaznamenali, a když se následně o krádeži dozvěděli, přihlásili se s důležitými informacemi policii.
„Zahájili jsme trestní stíhání dvou mužů ve věku třiatřicet a pětadvacet let. Oba byli obviněni ze spáchání přečinu krádež spáchaného ve spolupachatelství,“ řekl komisař Pavel Krčál. Jak dále dodal, po provedení nezbytných úkonů byli obvinění muži ze zadržení propuštěni.
 
Muži jsou obviněni z toho, že se s cílem finančního obohacení společně domluvili na krádeži pásového buldozeru, který byl odstaven na volně přístupném pozemku v katastru obce Bílý Kámen. Nejprve se do uzamčeného pracovního stroje vloupali. Starší z mužů poté sjednal prodej buldozeru. Den před krádeží se s kupujícími sešli na místě, kde byl stroj zaparkovaný, buldozer nastartovali a přemístili ho k silnici. Kupující jednali v domnění, že vlastníky buldozeru jsou obvinění muži. Ve čtvrtek 8. listopadu se opět všichni v odpoledních hodinách sešli. Za pomoci jeřábu naložili odcizený pracovní stroj na odtahové vozidlo a za asistence doprovodného vozidla byl buldozer odvezen. Po sepsání kupní smlouvy si obvinění muži převzali od kupujících částku šedesát tisíc korun.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. listopadu 2012
 
 

vytisknout  e-mailem