Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež jízdních kol

ROKYCANY - Z kolny a sklepní byla odcizena kola v hodnotě přes čtyřicet tisíc korun.  

Policisté pátrají po pachateli, který se v Rokycanech vloupal do sklepních kójí a odcizil jízdní kola v hodnotě přes čtyřicet korun. Ze soboty na neděli minulý týden neznámý pachatel vnikl na pozemek v ulici Sedláčkova, kde překonal zajištění kolny, ze které následně odcizil dámské jízdní kolo. V druhém případě pachatel v době od 14. do 17. dubna letošního roku v ulici Madlonova v Rokycanech vnikl do bytového domu, kde ze sklepní kóje odcizil pánské jízdní  kolo. V obou případech policisté místa činu ohledali a zadokumentovali. Dále provedli šetření a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Oba případy policisté prověřují a po pachateli či pachatelích pátrají.
Objasňování této trestné činnosti je pro policisty velmi obtížné. Pachatelé využívají skutečnosti, že se ve sklepních prostorách domů pohybuje velmi malé množství lidí a to prakticky po celý den, právě proto, je velmi malá pravděpodobnost, že by byli pachatelé přistiženi svědky při páchání protiprávního jednání, či bezprostředně po činu. Pachatelé se zaměřují na věci, které mohou zpeněžit nebo zkonzumovat, proto se předmětem jejich zájmu stávají jízdní kola, sportovní vybavení, potraviny atd. Odhalení pachatele ztěžuje i fakt, že majitelé zjistí odcizení svých věcí až po delší době. Policistům by proto při objasňování této trestné činnosti výrazně pomohla zejména všímavost občanů. Je důležité, aby obyvatelé domu věnovali pozornost neznámým osobám, které se pohybují po domě, a v případě, že si všimnou podezřelé osoby, či podezřelého jednání, aby neváhali a informovali policisty. Mezi základní pravidlo v bytových domech patří neumožňovat pachatelům snadný přístup do domů. Obyvatelé domů dělají často chybu, když do domu vpouštějí neznámé osoby, nebo pokud nedodržují preventivní pravidlo týkající se celodenního zajištění vstupních dveří do domu.
Pokud přes veškerá opatření dojde k vloupání, je důležité včasné oznámení a nevstupovat na místo činu, abychom nezničili případné stopy, které pachatel na místě činu zanechal.



nprap. Hana Kroftová
18. dubna 2016

vytisknout  e-mailem