Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež kol

ROKYCANSKO - Policisté šetří dva případy odcizení jízdních kol.  

Policisté z obvodního oddělení Rokycany šetří dva případy krádeže jízdních kol. V prvním případě dosud neznámý pachatel v době od 6. do 9. července vnikl bez známek násilí do sklepních prostorů bytové jednotky v ulici Rokycanova v Rokycanech, kde násilím překonal petlici na dveřích u sklepní kóje a poté z vnitřního prostoru odcizil horské jízdní kolo. Poškozenému svým jednáním způsobil škodu na odcizení a poškození ve výši bezmála deset tisíc korun. K druhému případu došlo dne 9. července letošního roku během pár minut (16:15– 16:20 hodin) na pozemku u rodinného domu v Rokycanech. Neznámý pachatel odcizil jízdní kolo, které bylo opřené o stěnu rodinného domu a poškozené tak způsobil škodu dle jejího vyjádření nejméně pět tisíc korun. Oba případy policisté kvalifikovali jako podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody. Po pachatelích této trestné činnosti a odcizených jízdních kolech policisté nadále pátrají.

Při objasňování případů vloupání do sklepů je důležitá zejména všímavost občanů a obyvatel domu. Je velmi důležité, aby obyvatelé domu věnovali pozornost neznámým osobám, které se pohybují po domě a v případě, že si všimnou podezřelé osoby, aby tuto informaci okamžitě předali policistům. Ke krádežím ve sklepních kójích nedochází jen v nočních hodinách, ale i během dne. Pachatelé se do domu mohou v mnohých případech dostat díky neopatrnosti občanů. Zazvoní na zvonek u vchodu a čekají, až je někdo do domu pustí nebo vejdou dovnitř s příchozím obyvatelem. Je proto důležité dodržovat pravidlo a neznámé osoby do domu nevpouštět. Samozřejmostí by mělo být i pravidelné zamykání vstupních dveří.

V případě, že majitel zjistí vloupání do sklepní kóje, je důležité včasné oznámení na Policii ČR a nevstupovat do míst, kde se pachatel pohyboval, aby nedošlo ke zničení stop, které mohl na místě zanechat.

Pokud tato doporučení přijmou všichni obyvatelé domu a důsledně je dodržují, výrazně tím zvýší svoji ochranu před rizikem vloupání do sklepních kójí, bytů i všech ostatních krádeží v domě.

Trestná činnost
ÚO Rokycany
2015 2014 2013
Krádež prostá 157 269 243
Krádež vloupáním 90 178 231
Krádež jízdního kola 10 32 17



nprap. Hana Kroftová
12. července 2016

vytisknout  e-mailem