Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež na železnici

ROKYCANY - Neznámý pacahtel odcizil na železnici elektrosoučástky za 48 tisíc korun.  

     Policisté z obvodního oddělení Rokycany pátrají po pachateli, který v době  od 10 hodiny 23. ledna do 10 hodiny 30. ledna 2014 v k.o. Rokycany překonal za použití násilí dveře u elektrorozvodné skříňky zabezpečovací a sdělovací techniky, ze které odcizil elektrosoučástky. Celková škoda byla vyčíslena na 48 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež. V případě zjištění pachatele a prokázání jeho viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Policisté při kvalifikaci rovněž zvažovali, zda se nemohlo jednat o trestný čin obecné ohrožení. Díky tomu, že skříňka nebyla v provozu, tento trestný čin byl vyloučen. 
 
V trestním zákoníku je zakotveno:
§ 272
Obecné ohrožení
1)      Kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo
kdo takové obecné nebezpečí zvýši anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.
 
§ 273
Obecné ohrožení z nedbalosti
1)  Kdo z nedbalosti způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo
 kdo z nedbalosti takové obecné nebezpečí zvýší nebo ztíží jeho odvrácení, nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

nprap. Hana Kroftová
31. ledna 2014

vytisknout  e-mailem