Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež originálních obrazů kriminalisté objasnili

JIHLAVSKO: Policisté vypátrali i jeden z odcizených obrazů 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit krádež obrazů, ke které došlo vloni v létě v obci na Jihlavsku. Z domu majiteli zmizely originální obrazy českých malířů v hodnotě více než sto tisíc korun. Z krádeže byl obviněn dvaatřicetiletý muž z Jihlavska. Kriminalistům se podařilo vypátrat i jeden z pěti odcizených obrazů, který si již převzal zpět jeho majitel.

Oznámení o krádeži cenných obrazů přijali policisté na začátku loňského září. Na základě šetření zjistili, že se pachatel v průběhu července a srpna vloupal do domu a odcizil celkem pět originálních obrazů, které visely na zdech. Jednalo se o obrazy malířů Josefa Bulanta, Jana Preislera a Gustava Kruma. Místo činu policisté důkladně ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy, dále provedli v lokalitě šetření. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru, kteří zahájili úkony trestního řízení pro spáchání dvou trestných činů. Kriminalisté začali případ prověřovat. Pátrali po pachateli i po odcizených obrazech. Prováděli šetření, kontroly na místech, kde by mohly být obrazy nabízeny k prodeji, shromažďovali a vyhodnocovali všechny získané poznatky a informace. Vyhodnotili také zajištěné stopy a vyžádali si znalecké posudky.

Na základě prověřování se kriminalistům podařilo muže podezřelého z krádeže vypátrat. Jedná se o dvaatřicetiletého muže, který byl v minulosti již soudně trestán. Odsouzen byl k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do konce letošního ledna. Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl nprap. Mojmír Hotař, vrchní inspektor oddělení obecné kriminality.

Dvaatřicetiletý muž byl obviněn z toho, že se opakovaně vloupal do domu a postupně odcizil celkem pět originálních obrazů českých malířů. O obrazech v domě věděl, neboť se jedná o příbuzného jejich majitele. „Odcizené obrazy po krádeži většinou prodal náhodným zájemcům, a to výrazně pod cenou,“ dodal vrchní inspektor Hotař. Jeden z odcizených obrazů se kriminalistům podařilo vypátrat, obviněný muž ho zpeněžil v zastavárně. Kriminalisté obraz zajistili a následně ho předali zpět jeho majiteli.

Vzhledem k tomu, že poškozený nedal souhlas s trestním stíháním svého příbuzného, kriminalisté vyšetřování případu zastavili.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

16. února 2016

vytisknout  e-mailem