Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádež peněz

Strakonice – Pachatele si žena pustila do bytu. (hlasová schránka 974 237 116) 

Pachatelé okradli 67letou paní ze Strakonic, kterou navštívili doma pod záminkou rušení smlouvy o odběru plynu. Představili se jako údajní zaměstnanci energetické společnosti. Majitelka oba muže vpustila do bytu. Jeden z pachatelů nabízel ženě možnosti rušení smlouvy, mezitím předstíral telefonický hovor, a druhý pachatel se vzdálil na toaletu. Jeho kroky však vedly nejprve do pokoje, kde odcizil vkladní knížku a obálky s finanční hotovostí přes pět tisíc korun. Poté oba z bytu odešli.
 
Opětovně veřejnost informujeme, aby občané byli opatrní, nedůvěřovali cizím lidem, kteří je osloví u dveří nebo na ulici a především nikoho cizího do bytu nepouštěli. Podvodníci jsou stále úspěšní s ohranými historkami, jen letos už se jedná o druhý případ (1. případ - Vodňany – telefonát „údajného vnuka“, který žádá o půjčku peněz).  Vždy se najde někdo, kdo jim uvěří.
 
V souvislosti s blížícím se obdobím vyúčtování spotřeby energií připomínáme postupy jednotlivých firem. Pamatujte, že o spotřebě energie informují společnosti poštovními zásilkami s ročním přehledem spotřeby. Doplatek ani přeplatek není firmami nikdy doručován fyzickými osobami, ale vždy prostřednictvím poštovních poukázek nebo převodem mezi účty. Jakákoli manipulace s finančními prostředky by měla být pro každého varovným signálem. Zaměstnanci těchto firem své klienty doma nenavštěvují a už vůbec ne bez ohlášení a bez předložení platného průkazu zaměstnance.
 
O výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé, neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
25. ledna 2013

vytisknout  e-mailem