Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež šperků

ROKYCANSKO - Podezřelý muž si za krádež šperků z bytu již převzal záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. 

 
     Od začátku dubna letošního roku prověřuje služba kriminální policie a vyšetřování krádež šperků z bytu v obci na Hrádecku. Prověřováním případu vyšlo na povrch, že tohoto jednání se měl dopustit 24letý muž, který pomáhal známému se stavbou domu. Nebylo výjimkou, že chodil i do místa bydliště poškozeného, kde měl možnost všimnout si, že vstupní dveře do bytu poškozeného nejdou řádně uzavřít a jsou vlastně nezajištěné, během návštěv si také všiml, kde jsou v bytě uložené šperky. Další příležitost, kterou muž využil, byla informace od poškozeného, kdy majitel bytu nebude doma. V inkriminovanou dobu muž využil příležitosti, kdy byly otevřené vedlejší vstupní dveře do domu, prošel sklepní prostory a dostal se do vchodu bytovky, kde žije poškozený. Rovněž vstupní dveře překonal bez násilí, jelikož věděl, že dveře do bytu jdou bez násilí otevřít z venku, ačkoliv byly opatřeny z této strany koulí. Poté co si zpřístupnil vnitřní prostor bytu, neváhal a vešel do bytu, rovnou směřoval do místnosti, kde měly být šperky, tyto odcizil a z místa odešel. Šperky, které měl muž odcizit byly v hodnotě 15 tisíc korun. Ještě téhož dne muž odjel do zlatnictví, kde mu šperky vykoupili. Získané peníze použil na splacení svých dluhů na bydlení. Muž si již převzal od vyšetřovatele záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže spáchaného v jednočinném souběhu s přečinem porušování domovní svobody. Případ je veden službou kriminální policie a vyšetřování v Rokycanech ve zkráceném přípravném řízení
 
Nezapomínejme:  Příležitost dělá zloděje, proto si řádně chraňme svůj majetek.
 
     Ve výše  uvedeném případě je velmi příležitostí, které muž využil. V prvním případě je na místě upozornit, že není vhodné se svým známým svěřovat či dokonce upozorňovat na naše cennosti, dokonce tak rozkrýt místo, kde máme šperky či jiné cennosti uloženy. Muž, který se rozhodl odcizit šperky z bytu, měl velkou výhodu, že do bytového domu, ačkoliv není jeho uživatelem, se dostal rovněž neopatrností nájemců či majitelů bytů, kteří řádně po celý den evidentně nezajišťují vstupní vchody. Dveře do bytu, které majitel neměl řádně zajištěné byly dalším snadným krokem pro 24letého muže.
 
prap. Hana Kroftová
9. dubna 2014
 

vytisknout  e-mailem