Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež věcí z vozidla

KLATOVY - Doporučení majitelům vozidel 

     V Klatovech vnikl v neděli 5. května 2013 v době od 6.00 do 7.00 hodin neznámý pachatel do zaparkovaného vozidla zn. Hyundai a uvnitř odcizil peněženku s finanční hotovostí, doklady poškozené ženy a platební kartu peněžního ústavu. Poškozením vozidla a odcizením věcí vznikla škoda 6 300 Kč.
 
D O P O R U Č E N Í   P O L I C I E   Č R:
     Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze nebo dokumenty!
      Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.
       Ke krádežím vozidel nebo věcí z automobilů dochází na různých místech:
parkoviště: u panelových domů, u hřbitovů,  u obchodních domů, u mateřských škol,  u restaurací a penzionů.
       
Jak snížit riziko odcizení či vykradení motorového vozidla?
      Před odchodem od vozidla:
- zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla.
Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte - základní nebo doplňkové prvky. 
Záleží na každém majiteli vozidla, pro jaké zabezpečovací zařízení se rozhodne. Důležitou roli hraje jistě cena zařízení, stáří a hodnota vozidla, v některých případech i pojištění vozidla proti odcizení. 
 
 Klíče + doklady k vozidlu
    Pečlivě se starejte o klíče od vozidla. Zbytečně je nikomu nesvěřujte, zejména ne cizím osobám. Náhradní klíče mějte vždy na jednom místě, rozhodně ne ve vozidle!
     Opět varujeme občany, nezanechávejte doklady ve vozidle. Při odcizení Vás čeká mnoho vyřizování na úřadech a tyto může pachatel různým způsobem zneužít.
 
Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech. 
 
Zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
    Nikde, zejména před obchodem či restaurací nedávejte nápadně do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy s sebou např. kabelky.
 

nprap. Ladmanová Dana

6.5.2013

vytisknout  e-mailem